Els anticonceptius mantenen la població de coloms d'Hostalric en números baixos

Per segon any consecutiu es manté estabilitzada amb la utilització d'Ovistop (nicarbazina 0,08%) com a mètode de gestió

Redacció
08 de gener del 2019
Actualitzat a les 15:23h
Coloms a Hostalric
Coloms a Hostalric | La Selva Comunica
La població de coloms d'Hostalric es manté estabilitzada en números baixos desprès del segon any de fer servir l'anticonceptiu Ovistop (nicarbazina 0,08%) com a mètode de gestió. La base biològica del tractament, és a dir el funcionament de l'anticonceptiu, es basa en reduir la reproducció i deixar que la mortalitat natural faci disminuir la població. En poblacions de coloms reduïdes, com el cas d'Hostalric, la mortalitat és baixa degut a que els coloms que queden són els més forts, per això la reducció que s'experimenta és més
lenta que la que s'observa en poblacions amb molts coloms. Per tant, l'objectiu del tractament a Hostalric és impedir que la població de coloms augmenti. Sense l'acció de l'anticonceptiu s'estima que la població es podria arribar a triplicar en una sola temporada.

El tractament de 2018 es va iniciar el 5 d'abril i va acabar el 20 de novembre, període de l'any en el que els coloms es reprodueixen. Durant la resta de mesos la reproducció dels coloms es redueix degut a les baixes temperatures i per tant no és necessari administrar Ovistop.

S'han instal·lats dos dispensadors: un al CAP i un altre a l’'IES Vescomtat de Cabrera. Cada matí a primera hora una màquina escampa la dosi necessària (10 gr/colom) segons el número de coloms presents a cada punt. En cadascun dels punts també s'hi ha instal·lat càmeres que han permès comprovar com els coloms consumien el medicament anticonceptiu en pocs segons. Tot el tractament ha tingut un seguiment per part de biòlegs que han anat ajustant el sistema per tal d'extreure’n el màxim rendiment.

Com a indicador addicional s'ha utilitzat el percentatge de juvenils sobre la població total: en una població amb una natalitat normal el percentatge de juvenils està al voltant del 40 per cent. En el cas d'Hostalric les càmeres de seguiment i les observacions directes d'individus han xifrat el número de juvenils per sota del 5 per cent.