El pallasso Tortell Poltrona, Medalla d'Or al Mèrit en Belles Arts

Aquest guardó distingeix figures que han destacat en el camp de la creació artística i cultural o que han prestat serveis en el foment, desenvolupament o difusió de l'art

Tortell Poltrona
Tortell Poltrona | ACN
Redacció
02 de gener del 2019
Actualitzat a la 13:56h
El pallasso de Sant Esteve de Palautordera, Tortell Poltrona, ha estat una de les vint-i-una personalitats que en el darrer Consell de Ministres celebrat el 28 de desembre va concedir la Medalla d'Or al Mèrit en Belles Arts. Aquest guardó distingeix figures que han destacat en el camp de la creació artística i cultural o que han prestat serveis en el foment, desenvolupament o difusió de l'art. Tortell Poltrona, fundador de la companyia Circ Cric, és director i fundador del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà, ideòleg del Festival de Pallasses d'Andorra i president de l'ONG Pallassos sense Fronteres.

Jaume Mateu, nom real de Toretell Poltrona, en la seva carrera artística ja ha estat guardonat amb altres premis com el Premi Nacional de Circ (2013), el mateix premi el 2005 com a Circ Cric, i la Medalla d'Honor de Barcelona (2002), entre d'altres.

El Consell de Ministres també va aprovar la concessió de les Medalles d'Or al Mèrit en Belles Arts a altres personalitats catalanes com el director de teatre Lluís Pasqual i la pintora i gravadora Roser Bru. La resta de personalitats són l'actriu Penélope Cruz, els cantants Rubén Blades i Gilberto Gil, el fotògraf Carlos Pérez Siquier, el cuiner Ángel León, el director i actor Gerardo Vera, la cantant Fátima Miranda o el guitarrista flamenc Pepe Habichuela.

També la presidenta d'Hispania Nostra, Araceli Pereda, la coreògrafa, directora i ballarina Rosángeles Valls, la ballarina Manuela Carrasco, l'actriu Margarita Lozano, l'escenògraf Ezio Frigerio i la figurinista Franca Squarciapino, així com el compositor Féliz Ibarrondo, el director de La Mar de Músicas Paco Martín -a títol pòstum-, l'Agrupación de Peñas del Carnaval de Cádiz, el Museo Vostell de Malpartida, a Cáceres, i la Norman Foster Foundation.

El pròxim febrer s'entregaran a Còrdova les medalles corresponents al 2017.