Els parcs de Bombers del Baix Montseny en situació límit

El 40% dels parcs dels Bombers de la Generalitat estan sota mínims

Parc de Bombers de Sant Celoni
Parc de Bombers de Sant Celoni | Jordi Purtí
19 de desembre del 2018
Actualitzat a les 16:53h
Ja fa dies que els Bombers de Sant Celoni van emetre un comunicat explicat la situació límit amb la que estan treballant. Unes queixes que estan raonades en la falta de personal, vehicles en males condicions, material com mascaretes d'oxígen defectuoses i l'edifici amb molts desperfectes com humitats o goteres. Una situació que setmanes enrere va caldra que bombers de Sabadell vinguessin al parc de Sant Celoni a reforçar la guàrdia, però tot i així en condicions precàries, per molt que el treball sigui en xarxa i aquesta situació no es consideri, des de la Direcció General de Prevenció una excepció.

La qüestió és que una guàrdia estigui formada per quatre bombers i, com a mínim tres, però hi ha moments que a Sant Celoni només han tingut dos bombers i, en cas d'emergència no poder-la cobrir. A tot això, cal afegir-hi que només podien disposar d'un dels dos camions. Des de Sant Celoni es cobreixen com a primera sortida emergències en municipis com Sant Celoni, Campins, Fogars, Gualba, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.

Però la problemàtica del parc de bombers de Sant Celoni no és una excepció ni al Baix Montseny ni a Catalunya. Ahir mateix un sindicat de bombers va comunicar que el parc d'Hostalric estava tancat "per mala gestió de l'administració", també el de Santa Coloma de Farners, entre d'altres.

De fet, d'acord amb una circular de la sub-direcció General Operativa dels Bombers de la Generalitat de Catalunya tots els parcs situats al Baix Montseny, ja sigui en la regió d'Emergències de Girona o de la regió Metropolitana-Nord són suscestibles de tancar-los i el seu personal anar a fer reforç a altres parcs.

I avui han estat els Bombers Voluntaris d'Arbúcies els que han fet una piulada comunicat que ja no disposen d'un explosímetre perquè l'han hagut de cedir a un altre parc per manca de material, gestió i d'un model de bombers obsolet. Aquest aparell s'utilitza en situacions de gas inflamable.
 Gairebé el 40% dels parcs de Bombers sota mínims

Durant els últims deu dies han obert sota mínims, de mitjana, 29 dels 73 parcs de Bombers de la Generalitat (39%), i 1,8 no han ni obert (2,4%). Els parcs de Santa Coloma de Farners, Calonge, Hostalric, Cardona i Ulldecona i Ascó han tancat més d'una vegada des del passat 10 de desembre, quan es sindicats dels bombers van decidir animar a deixar de fer hores extres fins el proper 10 de gener.

Els sindicats estan recollint informació sobre els "accidents i incidents" provocats per la falta de personal, i UGT es planteja anar més enllà i estudia una querella contra els que considera que són els màxims responsables de la situació, el president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident Pere Aragonès, per un delicte contra la seguretat.

Aquest dimecres 19 de desembre els parcs de Calonge, Santa Coloma i Ulldecona estan tancats, i 27 parcs estan sota mínims, el 37% del total. Aquest fet es repeteix des del passat 10 de desembre, quan els bombers van començar a negar-se a fer hores extres, en un moment en què "aquest any ja sumaven 450.000".

És la seva manera de visibilitzar una situació que consideren els sindicats representantius (UGT, CCOO, CATAC, CSIF i COS) titllen de "col·lapse estructural del cos". Apunten que viure amb tants parcs sota mínims "posa en risc" els bombers i la població.
 
Manifestació fins al Parlament

Els bombers es manifestaran dijous pel centre de Barcelona per demanar al Govern més personal, recursos i materials adequats. Està previst que la mobilització surti des de la plaça Urquinaona a les 11.45 hores i arribi al Parlament. Una part dels manifestats es desplaçaran fins l'Ajuntament de Barcelona, on volen lliurar una carta a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè s'impliqui en les seves reivindicacions tot i no ser-ne competent.
Arxivat a