Xavier Jané: «La Fundació Acció Baix Montseny ha consolidat la integració sociolaboral de persones amb discapacitat»

Actualment hi treballen 65 persones, el vuitanta per cent amb alguna discapacitat

Xavier Jané, gerent de la Fundació Acció Baix Montseny
Xavier Jané, gerent de la Fundació Acció Baix Montseny | Jordi Purtí
30 de novembre del 2018
Actualitzat el 09 d'octubre del 2019 a les 15:33h
Les persones amb discapacitat i sobretot intel·lectual tenen sortides laborals al Baix Montseny gràcies a la Fundació Acció Baix Montseny que dona cobertura al Centre Especial de Trebal i té el suport de setze ajuntaments de la comarca. Actualment hi treballen 65 persones en diversos àmbits que d'aquesta manera tenen opció a integrar-se en el món sociolaboral. Ara, el centre compleix 20 anys i és un bon moment per parlar-ne amb Xavier Jané (Llinars del Vallès, 1971), gerent de la Fundació Acció Baix Montseny.

- Ja han passat 20 anys. És molt o poc?

- D'entrada diria que són molts anys, però depèn de com t'ho miris poden ser poquets.

- La Fundació Acció Baix Montseny és una bona manera de donar sortida a persones amb discapacitat...

- La seva principal finalitat és la integració sociolaboral de persones amb discapacitats diverses. Es va crear l'any 1998 per la voluntat de vuit ajuntaments del Baix Montseny que van veure que hi havia persones amb mancances a nivell laboral i social perquè tenien discapacitats. Es van reunir, en van parlar i van crear la Fundació que va servir perquè durant dos anys es programessin cursos de formació de jardineria i pintura. Un cop acabat es va decidir crear el Centre Especial de Treball que avui és l'eina que fem servir per oferir llocs de treball. Avui hi ha 65 persones treballant a la Fundació. Pensa que l'any 2000 érem 17 treballadors.

- Tots amb discapacitat?

- Un vuitanta per cent tenen alguna discapacitat i a més hem crescut perquè ara mateix el patronat està format per setze ajuntaments, és a dir el doble dels que van començar.

- Com es pot entrar a treballar a la Fundació Acció Baix Montseny?

- Pot treballar-hi qualsevol persona, però remarco que la funció és la integració de les persones amb discapacitat. Tots els equips de treball tenen alguna persona responsable sense discapacitat perquè en molts casos també necessitem tècnics en diferents àrees. Qui vulgui treballar amb nosaltres pot entrar a la pàgina web i deixar el seu currículum i si sorgeix alguna oportunitat de feina concertem entrevistes, com fa qualsevol empresa.

- Després d'aquestes dues dècades el principal objectiu està assolit?

- Sí, sí. Evidentment estem parlant d'una cosa viva i cada vegada tenim més gent amb necessitats però l'estructura està consolidada. Oferim serveis de jardineria i pintura com en el moment fundacional, però tamnbé neteja, mercat de segona mà, missatgeria i també, molt important, serveis de tutelatge i suport en l'àmbit de la llar a persones amb discapacitat.
 

L'objectiu de la integració sociolaboral dels treballadors de la Fundació Acció Baix Montseny està consolidat Foto: Jordi Purtí



- I com us heu adaptat?

- Suposo que com el mercat ordinari. Som una empresa sense afany de lucre i per tant sense beneficis i tot el que es pugui aconseguir es dedica directament a les persones i això ens diferencia d'una empresa normal, però en sí, hem evolucionat com el mercat, ja que tant com facturem tant ens guanyem la vida. Com totes les empreses depenem de la clientela ja sigui de l'empresa pública o de la privada.

"És clar que la crisi també ens ha afectat, com a la gran majoria de gent"


- La crisi us ha afectat molt?

- És clar que la crisi també ens ha afectat, com a la gran majoria de gent. Hem passat èpoques molt complicades en aquest sentit però hem aguantat i això ens ha ajudat a consolidar-nos en el mercat, bàsicament en elsa sectors de la jardineria i la pintura que, fins i tot, hem pogut augmentar una mica la plantilla.

- Per tant el moment més crític que la Fundació va estar a punt de tancar està superat?

- Sí, va ser al maig de 2012 ho recordo perfectament i ens vam veure molt afectats per la crisi en aquell moment, però l'entrebanc el vam superar i ara seguir endavant.

- Quina és la proporció de facturació entre les empreses de titularitat pública o les privades?

- Podríem dir que el seixanta per cent de la factura ció procedeix de l'administració pública i un quaranta per cent de les empreses privades o de particulars.

- 20 anys no es fan cada dia. Ara toca celebrar-ho...

- Sí i tant. Farem un acte més intern el 30 de novembre amb representants de les administracions i del sector privat. Però el protagonisme públic el tindrem l'1 de desembre a Sant Celoni, a la plaça de la Vila, on des de ben d'hora muntarem un jardí perquè tothom pugui veure del que som capaços de fer. També és una manera de promocionar-nos.
 

Treballadors de jardineria de la Fundació Acció Baix Montseny Foto: FABM