Carme Arnau i Jesús Pacheco guanyen els premis de poesia i novel·la d'Òmnium del Vallès Oriental

El magazín La Mira va guanyar el premi de periodisme Eugeni Xammar, David Garcia el de sociolingüística i Berta Florés el de Recerca del Baix Montseny

24 de novembre del 2018
Actualitzat el 25 de novembre a les 11:38h
Tots els premiats a la XXIXa Festa de les Lletres Catanes del Vallès Oriental
Tots els premiats a la XXIXa Festa de les Lletres Catanes del Vallès Oriental | Jordi Purtí
Sant Celoni s'ha convertit aquesta nit passada en el punt neuràlgic literari del Vallès Oriental ja que a la sala gran del teatre Ateneu d'aquest municipi del Baix Montseny és on s'ha celebrat la XXIXa Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental que organitza Òmniun Cultural de la comarca vallesana.

Ha estat la primera vegada que la gala literària s'ha celebrat fora de Granollers i així serà en el futur, tots els anys senars. I a Sant Celoni s'ha donat el veredicte del XVIII Premi de poesia Estabanell Energia que ha considerat que Carme Arnau i Ors amb l'obra La sed i la sal mereixia el premi. Es tracta d'una obra de 28 poemaris que el jurat format per Xavier Noya, Judith Cobeña i Pau Gener era la millor de les presentades "totes d'un gran nivell", han destacat.

Carme Arnau, que creu que la poesia és el millor remei per connectar el cap i el cor, ha lamentat que al País Valencià, d'on és i viu la guanyadora, no hi hagi una entitat com Òmnium Cultural.
 

Carme Arnau, guanyadora premi de poesia d'Òmnium Cultural del Vallès Oriental Foto: Jordi Purtí


I l'escriptor Jesús Pacheco ha estat profeta al seu poble ja que amb l'obra El Danubi també passa per Praga ha estat el guanyador del XVIII Premi de novel·la Josep Saperas que patrocina la família Guimet-Sisó. El jurat format per Martí Monclús, Marta Tàpias, Yvonne Griley i Isabel-Clara Simó n'han fet una valoració molt bona després de rellegir-la quatre vegades destacant-ne "el llenguatge amè, dinàmic i trencador que sembla més una novel·la pensada a ser llegida a través de les plataformes digitals que no pas en paper".

Jesús Pacheco ha dit a NacióBaixMontseny que "és una novel·la per tendir ponts i que no és política, però comença un 6 de desembre". També diu que amb el títol de l'obra ja es donen pistes que no és una novel·la normal.
 

Jesús Pacheco, guanyador premi de novel·la d'Òmnium Cultural del Vallès Oriental Foto: Jordi Purtí



Premis de Comunicació i Sociolingüística

El V premi de periodisme Eugeni Xammar, patrocinat per Elèctrica Canet, s'ha concedit a l'empresa La Mira que es dedica a fer "periodisme a foc lent que va de baix de tot cap amunt", va dir Francesc Canosa, director de La Mira que va recollir el premi juntament amb Joan Camp, editor i Magda Gregori, redactora en cap. Santiago Ramentol, David Bassa i Esteve Plantada han estat els membres del jurat.
 

La Mira, guanyadora premi de periodisme d'Òmnium Cultural del Vallès Oriental Foto: Jordi Purtí

I el XVII Premi de Sociolingüística, patrocinat per Jaume Xicola, també va viatjar cap al País Valencià amb el treball Primavera musical, de David Garcia Sirvent una aproximació de l'estat de la llengua catalana a través del moment musical del país valencià "aquest premi em serà una empenta per seguir investigant", va dir el guanyador. El jurat l'han format Xavier Moral i Joan Argenter.
 

David Garcia, guanyador premi de Sociolingüística d'Òmnium Cultural del Vallès Oriental Foto: Jordi Purtí


Primer Premi de Recerca del Baix Montseny

Per la seva banda Berta Florés amb un treball sobre Maternitats, parts i criança durant el franquisme dels anys 1939-1941 va ser el guanyador del Primer Premi de Recerca del Baix Montseny, patrocinat per Altervac, que tant Francesc Deulofeu, alcalde de Sant Celoni, com Raül Garcia, regidor de Cultura van assegurar que la intenció es que perduri en el temps. De fet la voluntat d'Òmnium Cultural és que a tots els municipis on se celebri la Festa de les Lletres, fora de Granollers, s'impulsi un premi. El jurat l'han format Xavier Alfaras, Josep Maria Panareda i Antoni Bombí.
 

Berta Forés, guanyadora premi de Recerca Baix Montseny d'Òmnium Cultural Foto: Jordi Purtí


La Festa també va fer un reconeixements a diversos joves de la comarca que ja havien estat premiats amb el Premi Sambori.
 

Reconeixement a joves premiats en el Premi Sambori Foto: Jordi Purtí


Homenatge a Ferran Catarineu

La XXIXa Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental va fer un homenatge a Ferran Catarineu que morí el passat mes d'octubre i que va ser l'impulsor d'Òmnium a Sant Celoni i també va formar part de la junta del Vallès Oriental. "Un gran agraïmet pel suport, les idees i la companyia", va dir Remei Picart, ex-presidenta d'Òmnium del Vallès Oriental. La seva filla, Glòria Catarineu, va agrair el suport i l'homenatge "si ell ara estigués aquí estaria molt emocionant per tot el que esteu fent".
 

Glòria Catarineu, agraïnt l'homenatge al seu pare Foto: Jordi Purtí



Una festa fora de la normalitat

Un llaç groc de grans dimensions ha presidit l'escenari des d'on Toni Albà conduïa i presentava la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental. Una mostra clara que, com la festa de l'any passat, no se celebrava amb normalitat per la situació jurídico-política "en Jordi Cuixart i vuit perones més estan empresonades des de fa més d'un any i altres set estan exiliades. Persones que es van posar al davant per nosaltres i que només han defensat les seves idees des de la radicalitat democràtica i absolutament pacífica", ha manifestat Sergi Bolea, president d'Òmnium Cultural del Vallès Oriental.

També ha remarcat que amb la celebració durant els vint-i-nou anys d'aquests Premis Literaris s'ha aconseguit cumplir amb els tres àmbits en els quals es recolza Òmnium: Llengua, Cultura i País.
 

Sergi Bolea, president d'Òmnium Cultural del Vallès Oriental Foto: Òmnium Cultural


En nom de la Junta d'Òmnium Jordi Redondo va llegir una carta de Jordi Cuixart i va defensar la cultura "davant de la injustícia, dels violents, dels feixistes i dels que ens volen fraccionats. La cultura ens farà lliures i culturalment ja som independents". També va reclamar l'alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats "el judici contra ells serà el més indigne d'aquest país, ens jutgen a tots els demòcrates, als independentistes i als que no ho són".
 

Jordi Redondo proclama cultura davant dels violents, feixistes i fraccionadors Foto: Òmnium Cultural


Gemma Humet va posar música al lliurament de premis.
 

Gemma Humet va posar música al lliurament de premis Foto: Jordi Purtí

 

Toni Albà, presentador i conductor de l'acte literari Foto: Jordi Purtí