La Diputació augmenta un 90% el suport econòmic als ajuntaments del Vallès Oriental en els darrers dos mandats

El pressupost del Pla Xarxa de Governs Locals passa dels 46,4 als 88,4 milions

Alguns alcaldes i regidors del Baix Montseny amb el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells
Alguns alcaldes i regidors del Baix Montseny amb el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells | DBM
Redacció
23 de novembre del 2018
Actualitzat a les 15:39h
El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha presentat aquest dijous, al Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental de Granollers, l’acció de la corporació durant l’actual mandat en aquesta comarca. Una inversió que, segons Castells, "demostra la voluntat de connectar amb el territori i que ha crescut de forma exponencial en la darrera dècada".

Castells, que ha estat acompanyat pel president del Consorci, Joan Daví, i per la vicepresidenta segona de la Diputació, Meritxell Budó, ha explicat que en el que portem de mandat, s'han destinat 88,4 milions d’euros al Vallès Oriental: "És la inversió més gran que ha fet mai la corporació en aquesta comarca. Nosaltres fem realitats per canalitzar aquests recursos als governs locals", ha defensat.

Aquesta inversió feta en els tres darrers anys d’aquest mandat suposarà un augment respecte tot el mandat anterior, ja que, a dia d’avui, és sensiblement superior a la duta a terme entre el 2012 i el 2015 (88,3 milions d’euros). D’altra banda, el percentatge d’augment s’eleva fins al 90,21% si es compara amb la inversió feta durant el mandat 2008-2011 a través del Pla Xarxa de Governs Locals (46,47 milions d’euros).

Sota el lema Connectem, al llarg d’aquests més de tres anys de mandat la Diputació de Barcelona ha treballat "amb l’objectiu de prioritzar la cooperació amb els governs locals, però, alhora, amb la mirada posada en garantir la igualtat d’oportunitats de les 403.259 persones que viuen als 39 municipis del Vallès Oriental".

Balanç

La Diputació també ha fet balanç dels eixos d'aquest mandat al Vallès Oriental. Per una banda hi ha el foment de l'ocupació, on s'han invertit 11,6 milions els últims tres anys "amb la voluntat de promoure una contractació estable i aportar una ocupació de més qualitat".

D'altra banda, han destacat l'àmbit de l'atenció a les persones, sobretot amb l'aposta per un Servei Local de Teleassistència que dona cobertura a 7.526 persones usuàries a la comarca i que compta amb un pressupost de 12,3 milions, dels quals un 47% és aportat per la Diputació. "Dona tranquil·litat i acompanyament a les persones que poden estar en situació de risc per factors d'edat, fragilitat, solitud o dependència, les 24 hores del dia i els 365 dies a l'any, detectant situacions d'emergència i donant resposta immediata".

Finalment, la Diputació també destaca "l’impuls per connectar la ciutadania amb l’educació". En aquest àmbit destaquen els 3,9 milions d’euros que la corporació ha destinat al finançament de les llars d’infants municipals del Vallès Oriental entre el 2015 i el 2018.

Connectar amb el territori

Des de la Diputació també s'ha destacat l'equilibri territorial com un dels motors del mandat. En aquest sentit, s'han invertit 6,7 milions al desenvolupament local dels 39 municipis que formen la comarca "per apostar per una administració local que tingui garantides l’autonomia i la suficiència financera". Aquest programa té la finalitat de permetre realitzar, als governs locals, actuacions en equipaments, infraestructures i béns locals, tant en inversió nova com de manteniment, reparació i conservació, que siguin vertebradores del territori.

A més, la corporació també ha destinat 1,4 milions d’euros a la millora dels polígons industrials de la comarca, entre els quals hi ha els de Granollers, Cardedeu i Llinars del Vallès. D’altra banda, la Diputació ha invertit 2,65 milions d’euros a la millora i reforma d’edificis singulars i elements patrimonials en actuacions com la restauració de la masoveria del conjunt monumental d’Aiguafreda de dalt, el centre de dinamització de turisme sostenible a l’estació de ferrocarril de Santa Maria de Palautordera o la restauració de la masia de Can Coll, a Lliçà de Vall.

Finalment, la Diputació ha recordat l'aposta per la suficiència financera dels ajuntaments del Vallès Oriental. Entre els anys 2016 i 2017 van facilitar l'accés a crèdits per valor total de més de 39 milions d’euros.