Una guia ajudarà ajuntaments i ramaders a reduir els danys provocats pels senglars

Tancats elèctrics, elements dissuasius olfactoris o acústics, adaptació del mobiliari urbà, sistemes de captura o campanyes de sensibilització, algunes de les mesures proposades per la Diputació de Barcelona i la Generalitat

Un dels tancats per animals que es proposen a la guia
Un dels tancats per animals que es proposen a la guia | Anna Mira
Anna Mira / Andreu Merino
21 de novembre del 2018
Actualitzat a les 15:38h

L'existència de senglars en zones urbanes i carreteres és molt habitual en diverses zones de Catalunya i també a l'àmbit metropolità. En molts casos els ramaders i els ajuntaments opten per aplicar mesures per frenar la seva invasió a les ciutats o als camps però en alguns casos es fa de manera errònia.

Davant de la demanda creixent de consultes dels ens locals a la Diputació de Barcelona i la Generalitat, aquestes dues institucions han unit esforços per ordenar i transmetre coneixement sobre mesures efectives per reduir els danys dels animals salvatges a Catalunya. En concret, han publicat una guia per ajudar ramaders i ajuntaments a reduir els danys provocats per aquests animals, sobretot pels senglars.

En una roda de premsa al castell de Talamanca (el Bages), aquest dimecres al matí, el diputat adjunt d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Jesús Calderer, ha afirmat que la guia es crea perquè "vam detectar que hi havia moltes mesures que s'aplicaven però que no teníem clar que funcionessin". Per aquest motiu s'ha volgut recollir en un document que a banda de ser físic també tindrà el format digital en un web que es posarà en marxa a principis del 2019.

Calderer ha afegit que es tracta "d'una guia viva que ha d'anar incorporant novetats". Des de la Diputació s'oferirà assessorament als Ajuntaments i formació als tècnics municipals, així com suport econòmic per implementar algunes de les mesures proposades.

Efectivitat i sensibilització

En molts casos les mesures que s'apliquen per evitar que els animals entrin a camps i cases no són les adequades. Per això, a la guia hi ha una fitxa detallada per a cada una de les propostes on s'explica com s'ha d'aplicar en funció de la zona i l'animal. Per exemple es contempla la instal·lació de tancaments perimetrals, tancats elèctrics, elements dissuasius olfactoris o acústics, adaptació del mobiliari urbà, sistemes de captura o campanyes de sensibilització ciutadana.

El diputat Jeús Calderer durant la visita d'algunes de les mesures per evitar danys d'animals salvatges. Foto: Anna Mira


La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi de la Generalitat, Montserrat Barniol, ha explicat que la guia "ha de ser el màxim d'efectiva per poder prevenir els danys i millores de les condicions de les espècies". En aquest sentit, Carme Rosell, de l'empresa encarregada del projecte, ha insistit en el fet que "aquestes mesures que es proposen són per prevenir danys però també per conviure millor amb espècies salvatges que estan augmentant arreu d'Europa".

"En alguns casos hem de canviar el comportament de les persones per evitar canviar la condició salvatge dels animals", ha assegurat Rosell, referint-se al fet de no donar menjar als porcs senglars, una pràctica força habitual però que no és efectiva. "Els senglars poden trobar tot l'aliment que necessiten al bosc", ha afegit. Les mesures doncs, van dirigides sobretot al senglar que Rosell ha apuntat que "és l'espècie més problemàtica" però també pels cabirols, els cérvols, la daina o els conills.

A Barcelona, sensibilitzar i allunyar el menjar

En la presentació del catàleg de mesures per reduir els danys provocats pels senglars, la Diputació també ha assenyalat mesures concretes per a Barcelona. En el cas de la capital catalana, l'ens provincial insta a evitar que els animals tinguin accés al pinso de les colònies de gats dels districtes de muntanya.

D'altra banda, la Diputació també demana insistir en la sensibilització ciutadana per transmetre als veïns que és perjudicial donar menjar als senglars directament o facilitar que tinguin accés a aliments. Les dues mesures van en la línia del pla d'acció desenvolupat per l'Ajuntament de Barcelona.

L'estratègia del consistori també implica bloquejar papereres i contenidors en les zones on els senglars van a buscar menjar i la modificació d'algunes zones verdes per fer-les menys atractives pels animals. També el desbrossament de zones verdes, que segons l'Ajuntament han tingut un efecte dissuasiu de l'accés dels senglars a la zona urbana. A més, durant el 2016 es van capturar 42 senglars que havien accedit al nucli urbà i el 2017 se'n van capturar 34.

Una de les mesures passa per la sensibilització de la ciutadania. Foto: Anna Mira