Joan Mora: «La Fira del Bosc i la Pagesia és un homenatge als treballadors de la terra»

Vallgorguina té previst acollir aquest cap de setmana prop de 15.000 persones, cinc vegades més el seu cens d'habitants

Joan Mora, alcalde de Vallgorguina, al Museu del Bosc i la Pagesia
Joan Mora, alcalde de Vallgorguina, al Museu del Bosc i la Pagesia | JT
20 de novembre del 2018
Actualitzat el 09 d'octubre del 2019 a les 15:37h
Vallgorguina, un municipi del Baix Montseny que no arriba als tres mil habitants organitza aquest cap de setmana una nova edició de la Fira del Bosc i la Pagesia. Es tracta de l'esdeveniment més important d'aquest poble que durant els dos dies de fira és un traginar de gent amunt i avall i amb els milers de visitats que hi treuen el cap són capaços de multiplicar gairebé per cinc el seu cens municipal. En aquesta entrevista n'hem parlat amb l'alcalde Joan Mora (Vallgorguina, 1958).

- Fira del Bosc i la Pagesia. El nom ja sintetitza el que és aquest esdeveniment...

- Bé, ens hem de remuntar als anys noranta que és quan en realitat es va començar la Fira del Bosc i de la Terra que organitzava l'Associació d'Intercanvis Culturals d'aquí Vallgorguina. Ara fa uns anys va deixar-la de fer i va ser el moment que l'Ajuntament va decidir prendre les regnes i la vàrem transformar amb la Fira del Bosc i la Pagesia. La finalitat és donar a conèixer Vallgorguina arreu de Catalunya i alhora fer un homenatge a totes aquelles persones que, antigament perquè ara ja no hi queda pràcticament ningú, treballaven al camp o al bosc.

- Vallgorguina que és un poble relativament petit amb aquesta fira aconsegueix multiplicar per cinc el seu cens d'habitants. Això és un èxit no?

- I tant. Puc assegurar que és una fira fantàstica! Els dies 24 i 25 serà el dia de l'any que a Vallgorguina hi haurà més gent. Només cal venir a fer-hi un volt en hores punta i es podrà copsar l'ambient que hi ha al municipi. El centre neuràlgic serà ubicat a la Carretera Nova i aquest any volem donar molta importància al Museu del Bosc i la Pagesia, que de fet durant tot l'any fa la funció d'homenetjar totes aquestes persones que han treballat al camp i al bosc. El museu, que és posterior a la fira, ha pres el seu nom. Però la fira en sí és més ampla i acollirà altres activitats fora d'aquest sector neuràlgic com la tallada de troncs amb destral a càrrec d'un Aizcolari i l'exhibició de ramat de pastor de xais o oques. També hi haurà una exposició de tractors antics. El programa d'activitats és molt extens.

- Imagino que la logística d'organitzar un esdeveniment d'aquestes característiques no ha de ser senzilla?

- No, no ho és pas. Per exemple haurem d'encabir més d'un centenar de parades de sectors molt diferents i una quarentena més són d'entitats i associacions locals. Per tant, estem parlant de cent-quaranta maneres de fer i de sentir diferents i la nostra feina és que tothom hi estigui a gust i se senti com a casa. En aquest sentit vull agrair la dedicació i el bon fer de la Maite Julià.

"Una fira d'aquestes característiques és una de les maneres que tenim els pobles petits per donar-nos a conèixer"


- I com alcalde deu pensar que és un dia excel·lent per promocionar el municipi?

- I tant que sí. Ja li deia que el volem donar a conèixer a tot Catalunya. Els pobles petits és una manera que tenim per fer-ho. Aquest any, a més, hem pensat que seria bo col·locar una carpa informativa de l'Ajuntament per donar a conèixer els senders que es poden fer pel voltant, els arbres monumentals, les festes, els serveis... La gent ve a la Fira i aprofiten altres dies per conèixer millor el voltant que tenim com el Dolmen de la Pedra Gentil. I per això també volem potenciar el Museu del Bosc i la Pagesia ja que és un dels nostres actius.
 

El Museu del Bosc i la Pagesia un dels actius importants de Vallgorguina



- I acolliran la presentació d'un llibre sorprenent d'un veí de Vallgorguina...

- Sí és un llibre de Jordi Sugranyes, un veí molt conegut del poble tot i que viu a les afores de Vallgorguina, a Cal Cucut. Però és un llibre curiós perquè el llibre es diu "El millor cuiner de la Vall de Khumbu". Jordi Sugranyes va fer-hi una expedició i en va ser el cuiner i vàrem pensar que seria interessant aprofitar la fira per fer la presentació aquest dissabte a la tarda. Vallgorguina també hi surt reflectit al llibre.

"Incloure-hi activitat cultural és fer gaudir més l'estada dels visitants a la fira"


- L'activitat cultural també és important a la Fira, doncs?

- Hem de donar alternatives als visitants perquè puguin gaudir més de la seva estada al poble. Hi ha tallers diversos, exposicions d'escultura de fusta com la de José Luís Chavero o de pintures abstractes. També atraccions per a la mainada.

- I amb aquests episodis de pluja dels darrers dies imagino que no para de mirar al cel i la previsió meteorològica?

- Els dits fa dies que els tenim creuats i de fusta en toquem molta. La previsió sembla que diu que el bon temps serà de la nostra banda.
 

Joan Mora al seu despatx de l'Ajuntament treballant els darrers detalls de la Fira del Bosc i la Pagesia Foto: XBM