Edat Mitjana

Inaugurat el VI Seminari d'Estudis Medievals d'Hostalric

Es fa avui i demà al Centre Cultural Serafí Pitarra amb el títol "Les crisis a l’Edat Mitjana"

per Redacció, 15 de novembre de 2018 a les 15:22 |
El VI Seminari d'Estudis Medievals d'Hostalric és dedicat a les crisis de l'Edat Mitjana | La Selva Comunica
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El VI Seminari d'Estudis Medievals d'Hostalric ja és en marxa i se celebrarà avui dijous 15 de novembre i demà divendres 16 de novembre al Centre Cultural Serafí Pitarra amb el títol "Les crisis a l'Edat Mitjana". El Seminari, que enguany compleix el seu desè aniversari, es fa bianualment organitzat per l'àrea de Patrimoni de l'Ajuntament d'Hostalric i l'Arxiu Històric d'Hostalric. Compta amb la col·laboració habitual de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i el Grup Emac del Departament d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona, i amb la participació especial de la Institució Milà i Fontanals del CSIC (Barcelona).

Amb motiu del desè aniversari, s'ha escollit un dels temes considerats com a majors per la historiografia de l'època medieval: el de les crisis a l'Edat Mitjana. El Seminari girarà a l'entorn de quatre línies principals: Els canvis en les estructures econòmiques, polítiques i socials, la resposta ideològica i l'evolució de les mentalitats, l'impacte en la vida quotidiana i els costos per a la població i l'art en temps de crisi: estudis, recursos, mentalitats i iconografies. 


Tradicionalment, la Baixa Edat Mitjana havia estat presentada com un període de crisi sistemàtica. Des de fa unes dècades, però, la publicació de diversos estudis ha qüestionat tant la naturalesa d'aquesta crisi com el propi concepte. Així, s'ha passat d'una imatge negativa de l'època, presidida per una profunda depressió econòmica i demogràfica amb fortes repercussions sobre gairebé tots els àmbits de la societat, a una de molt més matisada o, fins i tot, oposada. Ja no es parla només d'una gran crisi general al conjunt de l'Occident europeu, sinó d'un seguit de dificultats que no van afectar tots el territoris al mateix temps ni de la mateixa manera.

És a dir, una fase de transformacions que acabarien sent decisives pel desenvolupament europeu posterior. L'objectiu fonamental del seminari serà el d'ajudar a determinar en quina mesura diferents àmbits de la societat de l'edat mitjana es van veure afectats.

 
 

 

Participació