Vaga de metges als CAP del 26 al 30 de novembre

La convocatòria respon a les reclamacions dels metges de manca de plantilla i l'excés de feina i condicions laborals precàries

Exterior del CAP Osona, a la plaça Divina Pastora de Vic
Exterior del CAP Osona, a la plaça Divina Pastora de Vic | Adrià Costa
Redacció
07 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:57h
Es confirma la vaga. El sindicat Metges de Catalunya ha cridat a la vaga els 5.700 metges dels Centres d'Atenció Primària (CAP) entre el 26 i el 30 de novembre. La convocatòria de vaga, que feia dies que es plantejava, respon a les queixes dels metges de manca de personal, i de l'excés de feina i condicions laborals precàries que comporta.

L'anterior vaga als centres d'atenció primària catalans data de fa 10 anys, el 2008, i els metges consideren no només que algunes de les reivindicacions d'aleshores encara estan pendents, sinó que les condicions van empitjorar amb les retallades posteriors al 2010.

Els sindicat considera que els CAP pateixen una "sobrecàrrega assistencial que es fa insostenible", i que repercuteix en la qualitat del servei. A la vaga estan cridats tots els metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs dels CAP.

El sindicat, majoritari en el sector, reclama la reposició de 920 professionals "perduts amb les retallades", i la disminució de càrregues assistencials, limitant-les a 28 visites diàries per consulta. Demanen igualment la recuperació del poder adquisitiu "arrabassat des del 2010" i que xifren en prop d'un 30%.

Situació "extremament crítica"

També en relació a les retallades posteriors a la crisi de fa 10 anys, reivindiquen incrementar el pressupost sanitari destinat al nivell bàsic assistencial. Els convocants criden a secundar l'aturada davant d'una situació que qualifiquen "d'extremament crítica"

En roda de premsa, el portaveu del sindicat Óscar Pablos ha afirmat que els metges del CAP pateixen una degradació de les condicions en les quals es veuen obligats a fer la seva feina
"Hem de fer veure a l'administració que és absolutament imprescindible la priorització urgent de recursos per l'atenció primària", ha assenyalat.

"Cada vegada hi ha més companys que es veuen obligats a agafar la baixa per les condicions en què estan fent la seva feina"., ha afegit Pablos, que ja lamentat que l'administració ha apostat per un model de treball quantitatiu, en lloc de qualitatiu, sense respectar el temps que requereixen per valorar la situació del pacient: "Aquest model ens està fent emmalaltir, està esgotant els professionals", ha dit, afegint que repercuteix en l'atenció als pacients.