El VI Seminari d'Estudis Medievals d'Hostalric estarà dedicat a «Les crisis a l’Edat Mitjana»

Es farà els dies 15 i 16 de novembre al Centre Cultural Serafí Pitarra

Un dels seminaris d'estudis medievals celebrats a Hostalric
Un dels seminaris d'estudis medievals celebrats a Hostalric | La Selva Comunica
Redacció
06 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:39h
El Seminari, que enguany compleix el seu desè aniversari, es fa bianualment organitzat per l'àrea de Patrimoni de l'Ajuntament d'Hostalric i l'Arxiu Històric d'Hostalric. Compta amb la col·laboració habitual de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i el Grup Emac del Departament d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona, i amb la participació especial de la Institució Milà i Fontanals del CSIC ( Barcelona).

Amb motiu del desè aniversari, s'ha escollit un dels temes considerats com a majors per la historiografia de l'època medieval: les crisis a l'Edat Mitjana. El Seminari girarà a l'entorn de quatre línies principals: Els canvis en les estructures econòmiques, polítiques i socials, la resposta ideològica i l'evolució de les mentalitats, l'impacte en la vida quotidiana i els costos per a la població i l'art en temps de crisi: estudis, recursos, mentalitats i iconografies. 
 
A les ponències que es presentaran es tractaran temes com Expansió mediterrània i reformulació familiar: la crisi de la Casa d'Empúries a principis del segle XIV, a càrrec del Dr. Stephen P. Bensch (Swarthome, EUA), la Dra. Rosa Alcoy (UB) parlarà del tema El mecenatge artístic nobiliari en temps de crisi?. El Dr. Pere Benito (UdL) centrarà la seva ponència en Les crisis econòmiques medievals entre les teories dels cicles i la praxis historiogràfica i el Dr. Sadurní Martí (UdG) parlarà del tema Eiximenis i la nova cultura urbana: la pedagogia política al Dotzè del Crestià i al Llibre dels Àngels.
 
Tradicionalment, la Baixa Edat Mitjana havia estat presentada com un període de crisi sistemàtica. Des de fa unes dècades, però, la publicació de diversos estudis ha qüestionat tant la naturalesa d'aquesta crisi com el propi concepte. Així, s'ha passat d'una imatge negativa de l'època, presidida per una profunda depressió econòmica i demogràfica amb fortes repercussions sobre gairebé tots els àmbits de la societat, a una de molt més matisada o, fins i tot, oposada. Ja no es parla només d'una gran crisis general al conjunt de l'Occident europeu, sinó d'un seguit de dificultats que no van afectar tots el territoris al mateix temps ni de la mateixa manera. És a dir, una fase de transformacions que acabarien sent decisives pel desenvolupament europeu posterior. L'objectiu fonamental del seminari serà el d'ajudar a determinar en quina mesura diferents àmbits de la societat de l’edat mitjana es van veure afectats.