La CUP de Palau reafirma al comitè la voluntat de tancar l'abocador

Diuen que comprenen i comparteixen la preocupació amb els treballadors, però confien que es poden mantenir els llocs de treball

Redacció
12 de setembre del 2012
L'abocador de Santa Maria de Palautordera, en una imatge d'arxiu.
L'abocador de Santa Maria de Palautordera, en una imatge d'arxiu. | CiU
L'abocador de Santa Maria de Palautordera, en una imatge d'arxiu. Foto: DBM

Representants de la CUP de Santa Maria de Palautordera i membres del Comitè d'Empresa de l'abocador s'han reunit el dia 10 de setembre per tractar sobre la proposta de CESPA d'ampliar i mantenir obert l'abocador de moment per tres anys més.

La CUP ha fet saber al representant del comitè que comprèn i comparteix la preocupació amb els treballadors, així com el convenciment de la formació que és possible i compatible el tancament de l'abocador amb el manteniment dels llocs de treball. Els participants a la reunió en nom de la CUP han recordat al representant dels treballadors que Een el programa electoral de la candidatura, així com en el del conjunt de partits representats en el consistori el tancament de l'abocador era un punt clau".

Des de la CUP han expressat que tenen el convenciment que amb coherència i voluntat política es pot complir amb el compromís contret amb les palauenques i palauencs de tancar l'abocador, tot garantint el manteniment dels llocs de treball. "Amb aquest objectiu van proposar en el programa electoral la redacció d'un Pla Estratègic Post–abocador", expliquen des d'aquesta formació política.

Pla Estratègic
El Pla Estratègic, diuen que s'hauria de discutir en comissió específica oberta a la participació de la ciutadania perquè esdevingui "l'instrument que traci les directrius que garanteixin la viabilitat econòmica del municipi un cop clausurat definitivament l'abocador". També, assegura la CUP, ha d'establir els mecanismes de reconversió i de recol·locació de la plantilla.

Aquest mateix Pla Estratègic, que proposa la CUP, hauria de definir mecanismes de reducció de residus, "comprometent l'Ajuntament a capgirar les xifres entre els residus de rebuig i els recuperables fins a assolir xifres de reciclatge i compostatge properes al 85% pròpies d'Ajuntaments compromesos amb el medi ambient".

Porta a porta
En aquest sentit, des de la CUP recorden que la única opció per reduir els residus de rebuig, que són els que es dipositen en abocadors com el de Palau, és implantar un model de recollida de residus fonamentat en la recollida porta a porta. "A més de ser ecològicament més responsable, en reduir les tones de deixalles inservibles, implica un augment significatiu del nombre de treballadores i treballadors destinats a la recollida i classificació, fet que facilitaria la recol·locació de les persones que avui treballen a l'abocador, i tot això sense incrementar la despesa que implica el model actual", conclouen.

Des de la formació independentista valoren la trobada com a molt positiva i es comprometen a mantenir el diàleg amb el Comitè d'Empresa de forma transparent i amb caràcter permanent, amb els únics límits que marquen els compromisos contrets per la CUP amb el poble de Palau al programa electoral.