La Diputació invertirà en quatre projectes del Baix Montseny per preservar el patrimoni arquitectònic

S'intervindrà a Campins, Sant Celoni, Sant Pere de Vilamajor i Santa Maria de Palautordera

L'estació de ferrocarril de Santa Maria de Palautordera acollirà el Centre de Dinamització de Turisme Sostenible
L'estació de ferrocarril de Santa Maria de Palautordera acollirà el Centre de Dinamització de Turisme Sostenible | Jordi Purtí
Redacció
30 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:00h
La Diputació de Barcelona invertirà 23,5 milions d'euros per preservar el patrimoni arquitectònic de la demarcació amb un seguit d'obres de consolidació, reforma i rehabilitació d'edificis monumentals i jaciments arqueològics. El president de la Diputació, Marc Castells, ha assegurat que és "una aposta sense precedents, de les més importants a nivell econòmic". En clau del Baix Montseny es portaran a terme quatre actuacions a Campins, Sant Celoni, Sant Pere de Vilamajor i Santa Maria de Palautordera.

En aquest sentit, a Campins s'adequaran forns de ciment, a Sant Celoni es rehabilitarà la façana de l'Ajuntament, a Sant Pere de Vilamajor s'actuarà sobre el Centre de Promoció Cultural Tradicional i Artístic Baix Montseny i a Santa Maria de Palautordera en el Centre de Dinamització de Turisme Sostenible a l'estació de ferrocarril.

Segons Castells, aquesta inversió serà beneficiosa pel turisme, "permetent un retorn econòmic i social en base a la generació d'activitat econòmica, vinculada a la recuperació arquitectònica", però també ha remarcat la creació de rutes, relats i millorar la identitat dels municipis, aconseguint que gent del territori els vulgui conèixer i visitar. El president de la demarcació recalca que un dels beneficis col·laterals d'aquesta inversió permetran que molts d'aquests béns que la Diputació ajudarà a restaurar "podran ser utilitzats".

El programa d'inversions dóna suport econòmic a 201 actuacions de les 12 comarques de la demarcació, donant una subvenció del 100% de l'import sol·licitat. El suport ofert als ajuntaments té la finalitat de garantir la pervivència del patrimoni arquitectònic i arqueològic local per tal de poder-lo usar o millorar-ne l'ús actual.

Un compromís iniciat fa 100 anys

D'altra banda, el cap del Servei Arquitectònic Local (SPAL) de l'SPAL, Joan Closa, fa èmfasi en la idea que "qui en sortirà beneficiat és el patrimoni" i posa com a exemple que aquest nou ajut de la Diputació és una bona notícia !pels que som experts i coneixedors del patrimoni!.

L'SPAL és un òrgan creat sota la direcció d’Enric Prat de la Riba amb l’objectiu d’assessorar i oferir suport tècnic i científic als municipis a l’hora de dur a terme actuacions en els seus monuments i centres històrics. 
 

Consulta la inversió de la Diputació de Barcelona a Osona per preservar el patrimoni arquitectònic / Diputació de Barcelona