Mor l'exalcalde de Sant Celoni Ferran Catarineu i Prat

Deixa un extens llegat en els àmbits de la política, la cultura, l'esport, el comerç i l'associatiu | Des del 2014 al 2017 va ser articulista de NacióBaixMontseny

Ferran Catarineu en una foto de l'any 2014
Ferran Catarineu en una foto de l'any 2014 | Jordi Purtí
24 d'octubre del 2018
Actualitzat el 25 d'octubre a les 16:32h
Ha mort Ferran Catarineu i Prat. La família ho ha anunciat avui a través de les xarxes socials i les mostres de condol són molt nombroses ja que deixa un extens llegat en l'àmbit de la política, la cultura, l'esport, el comerç i l'associatiu. Nascut l'any 1937 tenia 81 anys i entrà a l'Ajuntament de Sant Celoni el 1964 com a regidor, el 1971 va ser segon tinent d'alcalde i des del desembre del 1972 fins l'abril del 1979 va ser alcalde del municipi. Tal com ha recordat avui mateix l'Ajuntament de Sant Celoni, entre les seves actuacions al capdavant del consistori hi ha l'increment del patrimoni municipal amb dos edificis emblemàtics: la Rectoria Vella (1975) i can Ramis (1978), la inauguració de l'escola Pallerola, l'inici de l'actual Institut i la construcció del camp de futbol de la Batllòria, entre d'altres.

Persona políticamernt inquieta amb l'arribada de la democràcia formà part de l'executiva de Centristes de Catalunya-UCD de Barcelona (1980), on fou secretari tècnic de política municipal. Va ser president de l'executiva local de CDC (1992-1997) i membre del comitè comarcal del partit (1993-2000). A les eleccions municipals de 1987 es presentà a les llistes de CiU, i en les de 1995 entrà al grup de l'oposició de l'Ajuntament com a segon de la candidatura de CiU fins al 1999. Durant aquests anys també fou membre del Consell Comarcal del Vallès Oriental. En aquest enllaç tota la seva activitat política al capdavant de l'Ajuntament.

Intensa activitat cultural i associativa

Ferran Catarineu era llicenciat en dret per la Universitat Autònoma de Barcelona i pèrit mercantil. Va fer del comerç la seva professió però mai va deixar de compaginar-ho amb altres activitats entre les quals formar part de l'Associació d'Antics Alumnes de La Salle de Sant Celoni (1958-1962), president de la primera junta de comerciants de la Primera Demostración Industrial y Comercial de Sant celoni (1964), membre fundador de la Unió de Botiguers i Comerciants de Sant Celoni (1981) i vicepresident del Club Esportiu Sant Celoni. Des del 2006 fins al 2009 va ser president de l'Esplai de la Gent Gran de Sant Celoni.

En l'àmbit cultural, instituí el premi Sant Celoni per promocionar i editar estudis històrics (1975), patrocinà les classes de català de tots els centres escolars amb la col·laboració d'Òmnium Cultural a partir de 1976, i s'adherí al Congrés de Cultura Catalana (1977) i va ser un dels fundadors d'Òmnium Cultural del Baix Montseny.

Articulista i escriptor

Ha tingut una presència molt notable en els mitjans de comunicació locals i comarcals. De fet, des de l'Associació d'Antics Alumnes de La Salle ja va ser redactor i director de la revista Faro, el mitjà de comunicació de l'entitat. Des d'aquesta mateixa entitat també va iompulsar El Correo del Montseny.

En els últims anys va publicar articles en la revista local la Vila i també al setmanari l'Actualitat del Baix Montseny. Ferran Catarineu va ser un dels dos primers articulistes de NacióBaixMontseny. Es va estrenar el 21 de març de 2014 amb l'article La Passió al Baix Montseny i el darrer El meu record de Can Pons el va escriure el 12 de maig de 2017 i que avui recuperem en la portada del diari. Mentre va estar en condicions per escriure va esmolar la ploma criticant Bono, el PP, Podemos, la Constitució i Unió, entre molts altres.

També ha publicat dos llibres La capsa de sabates (Tushita Edicions, 2013) és un recull dels articles que va publicar al setmanari L'Actualitat del Baix Montseny i la novel·la L'home que tenia un cotxe americà (Tushita Edicions, 2015).

 
Arxivat a