La pluja d'estels de l'octubre arriba al seu punt més àlgid

Els Oriònids estan vinculats al cometa Halley

Redacció
23 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 7:47h
Pluja d'Oriònids, vista des de Sant Bartomeu del Grau, a Osona
Pluja d'Oriònids, vista des de Sant Bartomeu del Grau, a Osona | Emili Vilamala
La pluja d'estels més famosa i seguida són els Perseids, en ple estiu. Tanmateix, de pluges de meteors n'hi ha tot l'any, i l'octubre no n'és una excepció. Ara és el temps dels Oriònids, associats al cometa Halley, que n'és el cos progenitor. Reben aquest nom perquè presenten el radiant a la constel·lació d'Orió. 

Aquesta pluja de meteors té lloc des de principis d'octubre fins a la primera setmana de novembre. El pic d'activitat se situa en aquests moments, als voltants del 21 d'octubre.

Un exemple, la foto d'Emili Vilamala que encapçala aquesta notícia, presa aquesta mateixa nit des de Sant Bartomeu del Grau, a la comarca d'Osona. "Quan ja no feia llum la lluna, he pogut fotografiar aquest estel produït pel cometa Halley", diu l'autor. 

Per alguns és considerada una de les pluges més boniques per la seva brillantor i la seva velocitat. De fet, poden arribar a deixar esteles brillants que duren uns minuts. Aquest fenomen es pot observar tant des de l'hemisferi nord com el sud, després de la mitjanit.

- Més informació dels Oriònids a la Vikipèdia
 

Pluja d'Oriònids, vista des de Gurb Foto: Emili Vilamala