​Les restes de l'huracà Leslie compliquen el trànsit a carreteres i trens

Les pluges han deixat registres sorprenents, com els 207 litres a Viladrau, i s'han fet notar arreu del territori català

La rambla de Tarragona
La rambla de Tarragona | ACN
Pere Pratdesaba i Sergi Ambudio
15 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 8:23h
Les restes de l’huracà Leslie tenen les hores comptades a Catalunya. A hores d’ara, les pluges i el vent es concentren a la Catalunya Central, Girona i de manera dispersa a Lleida i al Camp de Tarragona. A mesura que passin les hores, aniran minvant i es concentraran a les comarques gironines i Pirineu.
 
El dissolt huracà ja va arribar ahir amb contundència a Catalunya en forma de depressió i va afectar de manera virulenta les comarques de Tarragona on hi ha hagut moltes inundacions. El front s’ha anat desplaçant al llarg de la tarda-nit cap al nord i ha viscut el seu moment més àlgid aquesta matinada, on ha afectat gairebé tot el país.
 
Les comarques més afectades han estat les de Tarragona i Barcelona, amb registres que han sobrepassat amb escreix els 100 litres. Com a xifra sorprenent, destaquen els 207 litres a Viladrau (Osona), entre ahir i avui. També del Baix Camp, com els 164 litres a l’Albiol o els 136 a la Mussara; els 163 litres a Ullter (Ripollès); o al Baix Llobregat, com els 108 litres a Collbato. A hores d’ara, hi ha problemes en una desena de carreteres a causa de les pluges, els més importants a la C-17 a la Garriga, on la via està tallada en sentit sud, i a Ripoll, on ha estat tallada durant unes hores. Per altra banda, la C-35 està afectada a Massanes, i no es pot circular per la C-38 a Camprodon.
 
Algunes línies de tren també estan afectades, per exemple, el tram entre Maçanet de la Selva i Blanes, i el de Llinars a Sant Celoni on ha caigut un arbre, que estan tallats. Renfe habilitarà transport per carretera. Els FGC funcionen amb normalitat. Podeu consultar aquí l’estat de la xarxa ferroviària.
 
Protecció Civil ha alertat de la crescuda dels rius i les rieres, sobretot a les zones del Maresme, la Catalunya Central i el Ripollès. El Ter ja s’ha desbordat a Sant Quirze de Besora (Osona). A la Baells, s'ha desembassat aquesta nit, la qual cosa pot fer augmentar el cabal a la llera principal i afectar trams baixos. El riu Sió s'ha desbordat a Oluges.

La Baells, inici de maniobres de desembassament d'un cabal de 40 m3/s. El cabal podrà augmentar de forma sobtada a la llera principal i afectar trams baixos.
Eviteu accessos a la llera i punts baixos.
Alerta #INUNCAT#ProteccioCivil

— Protecció civil (@emergenciescat) 15 d’octubre de 2018
Centenars de sortides de matinada dels Bombers

Els Bombers han efectuat 226 sortides fins a les quatre de la matinada. Els motius han estat inundacions de baixos, despreniments a la via i incidències viàries.

A l’Aeroport del Prat, d’altra banda, s’han cancel·lat una trentena de vols pel temporal i hi ha retards a la majoria de sortides i arribades.

La inestabilitat s’allargarà tota la setmana tot i que les pluges no seran tan fortes com les d'aquestes darreres hores.

Un corrent d'humitat, amb el reforç del mediterrani

Tal com detalla el Servei Català de Trànsit, que adjunta un radar visible a continuació, el pas de l'huracà Leslie, que ha deixat quantitats molt elevades d'aigua, s'ha produït -gràcies en part- a un corrent humit que s'ha vist reforçat pel mediterrani.