La Fira de l'Olla de Breda potencia el sector ceramista i terrissaire del poble

Un dels sectors més importants de la terrissa bredenca és el gastronòmic, que s'ha fet visible amb diverses propostes

Setena edició de la Fira de l'Olla de Breda
Setena edició de la Fira de l'Olla de Breda | AJB
Redacció
10 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 11:08h
El passat cap de setmana del 6 i el 7 d'octubre Breda va celebrar la 7a edició de la Fira de l'Olla, una mostra que busca difondre i potenciar el sector ceramista i terrissaire, puntal en el desenvolupament econòmic del municipi durant segles. Més d'una quarantena d'expositors de ceràmica, terrissa, productes artesans i el comerç del municipi formaven part del mercat d'artesania i alimentació que durant els dos dies va estar present al recinte de la fira, al nucli històric del municipi. La Fira de l'Olla es va completar amb un programa d'activitats amb diferents propostes com demostracions d'elaboració de ceràmica, exposicions i conferències, i diverses opcions gastronòmiques per a fer visible la importància dels recipients de terrissa dins de molts plats de la nostra cuina.

Un dels sectors més importants de la terrissa bredenca és el gastronòmic, fet que s'ha fet visible durant la Fira de l'Olla amb diverses propostes com una demostració de cuina d'arròs amb cassoles de terrissa de Breda a càrrec de cuiners locals, amb l'animació de l'actor Sergi Cervera i posteriors tasts. L'activitat va recaptar 360 euros que es destinaran a una nova edició del "Gastrosolidari", una iniciativa solidària de la Federació de Comerç de La Selva i coordinada al municipi per la Unió de Botiguers i Comerciants de Breda. El beneficiari d'aquesta edició serà l'associació de Donants de Sang de Breda. Una altra opció, va ser el tast de vins del celler Loxarel, del Penedès, cultivats en àmfores de terrissa.

Per altra banda, un any més sis restaurants del municipi van servir durant el cap de setmana de fira els "Menús de Cassola", diferents propostes culinàries utilitzant com a fil conductor l’ús de cassoles de terrissa per a l'elaboració dels plats.

Cultura i Patrimoni, presents a la Fira de l’Olla

La Fira de l'Olla va mantenir el seu vessant divulgatiu present des dels inicis de la Fira. Les activitats del cap de setmana es van iniciar amb una sortida organitzada pel Centre Excursionista de Breda que recorria diverses terreres de Breda, punts on s'extreia l'argila necessària per a l'elaboració de la ceràmica i terrissa bredenca. Relacionat també amb les terreres de Breda es va fer un repte de georecerca, un joc que consistia en trobar productes amagats a les diferents terreres del municipi.

En el marc de la fira es va inaugurar al Centre Cultural Els Forns l’exposició "La ceràmica modernista i Lluís Domènech i Montaner", a càrrec del comissari de l'exposició, Vicente de la Fuente, i amb la presència del regidor de cultura de Canet de Mar, Pere Xirau. L'exposició compta amb peces ceràmiques que Domènech i Montaner va dissenyar per a la decoració de diversos del seus edificis, com l’Hospital de Sant Pau, el Palau de la Música Catalana o l'hospital Pere Mata de Reus. La mostra romandrà oberta fins l'11 de novembre.