Conveni de col·laboració per divulgar el paper d'Hostalric dins del Vescomtat de Cabrera

El Consell Comarcal de la Selva i els Ajuntaments d'Hostalric i Arbúcies han acordat la creació d'un espai de divulgació i investigació de la Batllia de Montsoriu a Arbúcies

Unavista del casc antic d'Hostalric
Unavista del casc antic d'Hostalric | La Selva Comunica
Redacció
27 de setembre del 2018
Actualitzat a les 15:21h
Els ajuntaments d'Hostalric i Arbúcies i el Consell Comarcal de la Selva han signat un conveni de col·laboració per a la creació i museïtzació de l'Espai de divulgació del paper d'Hostalric dins del Vescomtat de Cabrera a Hostalric i la creació del centre de divulgació i investigació de la Batllia de Montsoriu a Arbúcies
 
El projecte està subvencionat dins el PO FEDER 2014-2020, presentat pel Consell Comarcal de la Selva com a producte turístic - cultural Vescomtat de Cabrera. L'objectiu és el d'estructurar i promoure el producte turístic-cultural Vescomtat de Cabrera i, més concretament, posar en valor el patrimoni material i immaterial del Vescomtat de Cabrera, generar una proposta conjunta potent per atraure nous públics culturals/turístics als municipis, i promoure l'activitat cultural i econòmica entorn els recursos vinculats al Vescomtat.
 
L'Espai estarà ubicat en un edifici de propietat de l'Ajuntament d'Hostalric situat al carrer Major, al nucli antic de la vila. El projecte d'Hostalric representarà una inversió d'uns 250.000 euros dels quals el FEDER subvencionarà el 50%. La previsió de l'Ajuntament d'Hostalric és que les obres comencin durant el primer semestre de l'any 2019. Fa unes mesos, el ple de l’Ajuntament d'Hostalric va donar llum verda al projecte de rehabilitació i canvi d'ús de l'edifici per destinar-lo a equipament cultural, adjudicant el projecte bàsic de rehabilitació i canvi d'ús d'edificació entre mitgeres de la finca del carrer Major, número 40, per destinar-lo a equipament cultural. Aquesta casa formava part d'un casal de gran amplada que, històricament, s'ha segregat en tres edificis. La part que és objecte d'aquest projecte té una amplada de façana de 4,20 metres i consta de planta baixa i dues plantes, tenint la muralla com a façana posterior.

El projecte preveu la recuperació de l'edifici original i l'eliminació dels cossos posteriors a fi i efecte de posar en valor la muralla. L'objectiu és construir un pati de llum en aquest espai que permeti instal·lar un ascensor per accedir al tram de camí de ronda de la muralla nord. L'enderroc de les existents edificacions que ocupen el pati de l'illa i el extradós de la muralla permetran la connexió directa per planta baixa i semi soterrament del carrer Major amb l'avinguda Coronel Estrada i posar en valor la part interior de la muralla.

També es crearan espais i sales que seran destinades a espais expositius del patrimoni del Vescomtat de Cabrera, present al municipi, i s'ubicarà la seu de l'Espai de divulgació del paper d'Hostalric dins del Vescomtat de Cabrera. A 'Edat Mitjana, el Vescomtat de Cabrera va ser una jurisdicció feudal del Principat de Catalunya regida pel llinatge dels Cabrera i que s'estenia per una bona part de l'actual comarca de la Selva, l'Alt Maresme, l'extrem est del Vallès Oriental i el Collsacabra, a Osona. La capital econòmica i administrativa del Vescomtat de Cabrera era Hostalric.

 
 
Arxivat a