El Baix Montseny es mobilitza per recordar el referèndum de l'1 d'octubre de 2017

A la majoria de municipis s'han organitzat activitats com inauguracions de places, passatges o carrers, àpats populars, exposicions fotogràfiques, manifestacions i pintades de murals, entre d'altres

La imatge que sempre perdurarà a Vilalba Sasserra: Es va votar malgrat les porres de la Guàrdia Civil
La imatge que sempre perdurarà a Vilalba Sasserra: Es va votar malgrat les porres de la Guàrdia Civil | AJVIL
Redacció
28 de setembre del 2018
Actualitzat el 29 de setembre a la 1:53h
A la majoria de municipis del Baix Montseny s'estan organitzant activitats ben diverses relacionades amb l'1 d'Octubre de l'any passat, data en que milers de ciutadans de tot Catalunya es van conjurar per protegir els seus col·legis electorals. Malgrat que l'Estat i la violència policial, les urnes hi van ser i més de dos milions de persones van poder votar. El Baix Montseny també va ser protagonista de tot plegat.


 
Aquest és el cas de Vilalba Sasserra, un dels pobles més petits de la comarca i l'únic on la violència policial contra veïns i veïnes defensaven pacíficament el seu col·legi electoral al Centre Cívic exercint el seu dret a poder votar democràticament i decidir el futur del seu país. Amb dignitat van suportar les càrregues policials i per això, ells més que ningú del Baix Montseny aquest diumenge 30 de setembre celebraran a la pista esportiva 1 d'Octubre un acte contra la violència policial que organitza l'Ajuntament, el CDR i l'Assemblea de Vilalba Sasserra.
 

Sant Celoni va votar sí a la independència l'1 d'octubre de 2017 Foto: NBM


A Sant Celoni també hi haurà un cap de setmana intens que començarà el 29 de setembre a les 10 del matí a La Batllòria on s'inaugurarà el Parc de l'1 d'Octubre amb plantada de gegants, tallers infantils, hissada de bandera i parlaments. I per diumenge 30 de setembre tant a Sant Celoni com a La Batllòria es torna als col·legis electorals, a les set de la tarda per tornar a omplir les urnes de "democràcia i llibertat" i ales vuit del vespre a la plaça de la Vila de Sant Celoni concentració. Més concentracions el mateix dia 1 d'octubre a les 12 del migdia davant els llocs de treball i als col·legis electorals i a dos quarts de set del vespre es convida anar a la manifestació de Barcelona.
 

Una placa al Passatge U d'Octubre de Santa Maria de Palautordera en homenatge a tots els votants del referèndum Foto: Jordi Purtí



A Santa Maria de Palautordera aquest dijous s'ha col·locat el nom del carrer del Passatge de L'U d'Octubre, a tocar del Centre Cívic, un dels col·legis electorals del dia que es va votar el referèndum. En aquest municipi la comissió organitzadora de l'1O ha programat varietat d'actes com la pintada del mural els dies 29 i 30 de setembre al Passatge de l'U d'Octubre. Per diumenge a la tarda els palauencs volen desplaçar-se a Vilalba Sasserra en un acte de "desgreuge per la violència policial" en marxa lenta de vehicles. I el dilluns 1 d'octubre s'inaugurarà oficialment la placa del Passatge i el mural, per acabar amb un sopar de germanor -carmanyola- a la plaça de la Vila. Des de Santa Maria de Palautordera també donen suport a l'anti-manifestació a favor de la Guàrdia Civil.
 

Plaça de la Vila de Vallgorguina l'1 d'octubre de 2017 Foto: XBM


A Vallgorguina també hi ha cartell per recordar l'1 d'Octubre de l'any passat. En aquest sentit, el mateix dilluns a les set de la tarda s'inaugurarà una exposició de fotografies de Romà Salvador "La defensa de les urnes" i una hora més tard s'inaugurarà el Passatge 1 d'Octubre i es farà la projecció d'un recull de fotografies fetes pels veïns i veïnes del municipi. També es facilitarà un espai perquè tothom qui ho desitgi pugui relatar la seva experiència i s'acabarà amb un sopar de carmanyola.
 

El Bombers d'Arbúcies a primera línia en la defensa de les urnes i els col·legis electorals l'1 d'octubre de 2017 Foto: AJA


A Arbúcies les entitats d'Arbúcies estan fent una crida a tota la ciutadania perquè participi aquest dissabte 29 de setembre al rodatge del lipdub a partir de les 4 de la tarda als carrers Castell, Vern i plaça de la Vila. El mateix dissabte 29, la XEDA amb la col·laboració de l’Associació de Dones hi haurà un sopar per la República. Un àpat que comptarà amb parlaments, música i altres sorpreses que s'aniran desvelant al llarg del vespre.  El sopar per la República serà a les 9 del vespre al pati de l'Escola Dr. Carulla.
 

Al Baix Montseny es va votar i recomptar els vots malgrat la violència policial Foto: NBM


A Hostalric se celebra durant tot aquest cap de setmana la Fira de Sant Miquel i, en aquest marc, el pròxim 1 d'octubre s'inaugurarà la plaça amb aquest nom. Un espai de nova creació a l'entorn de la torre dels Frares, un dels llocs emblemàtics de la vila, s'inaugurarà amb la presència de les autoritats locals, Crida Hostalric i l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, entre d'altres. La creació d'aquesta plaça i el seu nom, que homenatja el referèndum de l'1 d'octubre de 2017, ha estat consensuada per tots els grups polítics amb representació municipal.

A Gualba, el ple municipal ha aprovat per unanimitat posar nom a la pista poliesportiva. Aquesta passarà a dir-se Pista poliesportiva 1 d'octubre en record de la mobilització dels veïns i veïnes de Gualba per exercir els drets democràtics que va suposar la celebració del referèndum d’autodeterminació de Catalunya el dia 1 d’octubre de 2017. Els actes d’inauguració es faran el diumenge dia 30 de setembre a les 12h.
 

El poble de Breda defensa el col·legi electoral i les urnes Foto: NBM


L'Ajuntament de Breda i la Plataforma Unitària per la República Catalana de Breda organitzen un acte commemoratiu del 1r aniversari dels fets de l'1 d’octubre, el dia 5 d'octubre a dos quarts de vuit del vespre al Centre Cívic 1 d'Octubre, lloc on es va fer la votació a Breda. L'acte servirà per a inaugurar oficialment la retolació que indica el nou nom del Centre Cívic, instal·lada el passat 25 de juliol. Es celebrarà una taula rodona entre representants dels diferents sectors encarregats de l'organització de referèndum a Breda: hi participaran membres de l'Ajuntament, de les meses, representants electorals i de la ciutadania, entre altres. Hi intervindrà amb un parlament l'alcalde, Dídac Manresa, i posteriorment es projectaran vídeos i fotografies, cedits per diversos vilatans i vilatanes de Breda, dels diferents moments de la jornada, des de l'arribada de les urnes fins l'escrutini.
 

Sant Antoni de Vilamajor va ser dels primers pobles del Baix Montseny que va posar el nom d'1 d'octubre a un equipament municipal Foto: AJSAV


Aquest divendres 28 de setembre, a les vuit del vespre, l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor començarà la commemoració de la celebració del referèndum d’autodeterminació amb la projecció de la pel·lícula Pàtria a la Plaça de l'1 d'Octubre de 2017. El dissabte 29 de setembre, al matí, s'organitzarà un espai de debat constituent a les Escoles Velles. Tot seguit, al Passatge Marsillach se celebrarà un vermut groc, on part de les aportacions aniran a l'Associació Catalana pels Drets Civils. Posteriorment, a les vuit del vespre, es projectaran dos documentals a la Plaça de l'1 d'Octubre de 2017, 20-S i El Primer dia d'Octubre

El diumenge 30 de setembre, es farà un dinar popular i una marxa a Vilalba Sasserra. A les vuit del vespre, se celebrarà l'acte central a la Plaça de l'1 d'Octubre de 2017 amb la lectura d'un manifest, la participació de testimonis, actuacions musicals i la projecció del reportatge documental 1-O

El dilluns 1 d'octubre, a les 9 hores, se celebrarà l'acte "Republiquem", amb la lectura del Compromís amb la República Catalana i la penjada de la lona al balcó de l'Ajuntament. Al migdia, s'organitzarà una paella groga i a les 16.30 hores, se sortirà cap a Barcelona per participar en la gran manifestació, que tindrà lloc a partir de les 18.30 hores. També a la tarda, a les 19 hores, a les Escoles Velles es farà un acte institucional. 

Durant tot el cap de setmana, a la Plaça de l'1 d'Octubre de 2017, hi haurà també una pintada de murals commemoratius i una exposició fotogràfica amb imatges fetes pels veïns i les veïnes aquell dia. Així mateix, hi haurà una urna gegant i es confeccionarà un llibre adreçat a les persones exiliades i preses polítiques.

Al Baix Montseny hi va haver urnes i es va votar l'1 d'octubre de 2017 Foto: Jordi Purtí

A Sant Pere de Vilamajor davant la Fàbrica a dos quarts de vuit del vespre es farà un acte d'homenatge a la democràcia el dia 1 d'octubre "Vam votar".

L'Ajuntament de Llinars del Vallès convoca als ciutadans i ciutadanes del poble a l'acte de commemoració del primer aniversari de la diada del Referèndum de l'1 d'octubre que es portarà a terme el proper dilluns 1 d'octubre a les 9 del matí a la plaça de la Vila.

La imatge de la democràcia. A Campins votant el referèndum de l'1 d'octubre de 2017 Foto: Jordi Zaragoza


A Sant Esteve de Palautordera  reivindiquen també l'1 d'octubre "Vam votar i vam guanyar". Diumenge es traslladaran a Vilalba Sasserra, davant del col·legi electoral i el dilluns 1 d'octubre a partir de les sis de la tarda convoquen el poble a les escoles velles per pintar murals reivindicatius i projecció de fotos i vídeos. També es tornaran a omplir les urnes. S'ha program,at un sopar de carmanyola i a les 21.55h es connectarà amb TV3 per veure el documental sobre l'1 d'octubre del programa Sense Ficció.
 

La Guàrdia Civil va passejar-se per la Carretera Vella de Sant Celoni amb l'ànim de violentar la ciutadania Foto: NBM

 

El GPS a favor de la democràcia. La Guàrdia Civil perduda per Fogars de Montclús Foto: NBM