Exregidors del PSC de Sant Celoni signen el manifest «Som socialistes, volem treballar per la República catalana»

Es tracta de Manel Bueno, Josep Arenas i Jordi Arenas que en el seu moment van ser tinents d'alcalde del govern municipal socialista

Josep Manel Bueno a la primera fila al costat del conseller Ernest Maragall
Josep Manel Bueno a la primera fila al costat del conseller Ernest Maragall | JMB
Redacció
06 de setembre del 2018
Actualitzat a les 19:16h
"Som socialistes, volem treballar per la República catalana". Així comença el manifest de Socialistes per la República, un col·lectiu impulsat per socialistes sobiranistes que aposten per la independència i, per tant, es troben desemparats per la línia del PSC. Entre el primer centenar de firmants del text constitutiu de la plataforma, molts dels quals exregidors i exdiputats del PSC i membres i càrrecs de Moviment d'Esquerres (MES), Avancem o Socialisme Catalunya Llibertat, destaquen el conseller d'Acció Exteriors, Ernest Maragall, o el conseller exiliat Toni Comín.

"Volem veure néixer una república proveïda dels atributs de dignitat, llibertat, justícia i equitat", relata el manifest dels Socialistes per la República​, que es va presentar ahir dimecres a la Biblioteca Tecla Sala de l'Hospitalet del Llobregat. Una iniciativa per la República que es crea des d'una acció política "lliure, individual i col·lectiva", però compromesa amb ERC. Afirmen també que ERC és una formació "central en l'espai catalanista" i que l'aportació dels Socialistes per la República pretén convertir-la en una força hegemònica progressista que afronti "el període més crític i exigent de la història recent".

Entre els assistents i impulsors van ser-hi el conseller Ernest Maragall, la senadora Elisenda Perez, el celoní Manuel Bueno representant a Avancem, i convidats destacats com el vicepresident del Govern català, Pere Aragonès, entre altres. Entre els firmants del manifest també hi ha tres extinents d'alcalde del govern del PSC de Sant Celoni. A més de Manel Bueno també s'hi han adherit Josep Arenas i Jordi Arenas.

Socialistes per la República neix també de la deriva d'un PSC que "sembla haver oblidat els valors socialistes", segons la senadora per ERC i membre d'Avancem Elisenda Pérez. Moments com l'1-O, l'empresonament dels dirigents polítics catalans o la recent oposició a un referèndum acordat per part del govern de l'Estat són el que ha fet néixer la iniciativa. L'exmilitant del PSC Jordina Freixanet atribueix la plataforma a "la necessitat de bastir un espai de trobada". Una de les reivindicacions unànimes és desmuntar la idea que ser socialista va lligat a ser del PSC o del PSOE, culpables, segons Pérez, "del 155, uns traïdors".

Les intervencions de Comín i Maragall

El conseller a l'exili Toni Comín -qui va ser diputat en les llistes del PSC- ha intervingut a través d'un vídeo enviat des de Bèlgica. Ha celebrat la creació d'aquest espai de debat i d'acció política, que espera que sigui "garantia d'unitat" i eviti "una guerra civil entre forces sobiranistes". Unitat per tots els que volen deixar enrere un "règim antidemocràtic" des de la transversalitat. "No podem cometre l'error d'anar separats per competir dins de les forces sobiranistes", expressa Comín. Quan el 27 d'octubre es va declarar la independència, explica, ja se sabia fins on estava disposat a actuar l'Estat, però el deure de continuar era molt present. "Hem de ser conseqüents amb aquella declaració d'independència", ha finalitzat.

El conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall -exconseller també pel PSC-, ha considerat que, en totes les intervencions, hi ha valor i conviccions coherents amb la història de Catalunya. Ha remarcat que no només es vol treballar per la República catalana, sinó que "s'està treballant" per aconseguir-la. Igualment, ha instat a incorporar el socialisme com a concepte fundacional d'ERC i ha qualificat la iniciativa de "moviment a favor del que representa el socialisme". Ha finalitzat posant èmfasi en les "ganes d'afegir" i la necessitat de coherència.

ERC ha enviat a la presentació el vicepresident català i adjunt a la presidència del partit, Pere Aragonès, el diputat i adjunt a la secretària general dels republicans, Lluís Salvadó, o la diputada Magda Casamitjana. La membres de MES, de fet, és també una de les firmants del manifest, que incorpora molts exsocialistes que ja han fet el pas a ERC.
 

Toni Comín, durant la presentació de Socialistes per la República. Foto: ACN

Arxivat a