L'onada de calor culmina després de dies extrems

A partir d'aquest dimarts a la tarda s'esperen bandes de núvols que entraran per ponent i que poden portar ruixats i tempestes, així com un moderat descens de les temperatures

Calor extrema a Catalunya.
Calor extrema a Catalunya. | Anna Ferràs
Redacció
07 d'agost del 2018
Actualitzat a les 12:12h
Els termòmetres han arribat aquests últims dies als seus màxims. Amb temperatures que han ascendit fins als 40ºC aquest cap de setmana en determinats punts de Catalunya i nits de xafogor intensa -sobretot al litoral, Terres de l'Ebre i àrea metropolitana de Barcelona-, l'onada de calor ja comença a culminar.

De la forta xafogor d'aquest dilluns s'enceta un dimarts més enterbolit. Malgrat que la matinada ha estat càlida, sobretot al sud i al litoral, les pluges de tarda d'aquest dilluns han permès un lleuger descens que continuarà durant dimecres. Fins al migdia, el cel estarà serè o poc ennuvolat arreu del país, tot i que al migdia creixeran nuvolades a punts de muntanya, sobretot al Pirineu i Prepirineu. Durant la tarda s'esperen bandes de núvols que entraran per ponent i que poden portar ruixats i tempestes, localment amb pedra o calamarsa.
 
Amb les pluges, doncs, finalitzarà un dels episodis de calor més intensa d'aquest estiu. A partir de dimecres els ruixats s'esperen a qualsevol punt del terrotiri, sobretot al litoral i prelitoral i quadrant nord-oest, tot i que seran d'intensitat baixa o moderada. De manera gradual, les temperatures també disminuiran, situant-se entre els 28 i 33ºC al Pirineu i litoral, i entre els 31 i 36ºC a la resta.

Consells per afrontar la calor

Protecció Civil aconsella, davant l'episodi de calor i temperatures extremes, hidratar-se sovint, evitar el carrer en les hores de màxima insolació i fer esport en les hores de menys calor, ja sigui a primera hora del matí o al vespre. A més, per als col·lectius més vulnerables com persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran, cal que s'hidratin sovint, encara que no tinguin sensació de set, i en cas de familiars o veïns que viuen sols visitar-los i assegurar-se que s'hidraten.

D'altra banda, en cas de no disposar de ventilador o aire condicionat, Protecció Civil aconsella passar almenys un parell d'hores en indrets climatitzats com un centre comercial o una biblioteca.