Les temperatures arriben als 40ºC en diverses comarques de Catalunya

La màxima ha estat a Vallirana, al Baix Llobregat, on s'han arribat als 40,2 ºC

Redacció
05 d'agost del 2018
Actualitzat a les 8:42h
Calor extrema a Catalunya
Calor extrema a Catalunya | Anna Ferràs
El dissabte es viu a Catalunya en plena onada de calor. Malgrat que la Direcció General de Protecció Civil ja va activar prèviament l'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per calor arreu del territori, les temperatures han ascendit ràpidament en els termòmetres fins al punt que, en determinats municipis del país, s'han superat o rodejat els 40ºC. 

La màxima ha estat a Vallirana (el Baix Llobregat), on el Servei Meteorològic de Catalunya ha registrat 40,2 ºC. També a Sant Sadurní d'Anoia (l'Anoia), Castellbisbal (el Vallès Oriental) i Barcelona (el Barcelonès) s'han assolit els 39,8 ºC, mentre que també s'han superat els 39 ºC a Benissanet (la Ribera d'Ebre), Aldover (el Baix Ebre), Riudoms (el Baix Camp) o Vinbre (la Riera d'Ebre). 
 
La calor ha d'assolir el seu punt màxim aquest dissabte. No obstant això, a les comarques del Pirineu poden ocasionar-se ruixats de tarda amb forma de tempestes locals, tot i que de petita intensitat. Per la seva banda, l'Ajuntament de Barcelona ha activat el pla d’actuació per onada de calor en fase d’alerta.

Seguint el seu protocol intern i d’acord amb aquesta situació, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha posat en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

Pel que fa l'Ajuntament de Barcelona ha activat dos operatius específics per atendre especialment els col·lectius més vulnerables. D'una banda, un dispositiu de professionals coordinats pel Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) surt al carrer en les franges de més calor per repartir aigua a les persones sense sostre i informar-les de la possibilitat d’utilitzar els espais climatitzats durant les hores de més calor. Per l'altra, a través dels serveis de teleassistència, atenció domiciliària i dels centres de serveis socials, es fan tasques d’informació específica relacionada amb la situació de risc meteorològic, acompanyades d’un seguiment i control sistemàtic de les persones considerades fràgils.

Consells per afrontar la calor

Protecció Civil aconsella, davant l'episodi de calor i temperatures extremes, hidratar-se sovint, evitar el carrer en les hores de màxima insolació i fer esport en les hores de menys calor, ja sigui a primera hora del matí o al vespre. A més, per als col·lectius més vulnerables com persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran, cal que s'hidratin sovint, encara que no tinguin sensació de set, i en cas de familiars o veïns que viuen sols visitar-los i assegurar-se que s'hidraten.

D'altra banda, en cas de no disposar de ventilador o aire condicionat, Protecció Civil aconsella passar almenys un parell d'hores en indrets climatitzats com un centre comercial o una biblioteca.