Arbúcies celebra els 50 anys de la Biblioteca Municipal

Actualment, la biblioteca organitza diverses activitats com hores del conte, tallers i clubs de lectura, entre d’altres

Cinquanta anys de la biblioteca d'Arbúcies
Cinquanta anys de la biblioteca d'Arbúcies | AJA
Redacció
06 d'agost del 2018
El 28 de juliol de 1968 obria les portes la primera biblioteca pública d’Arbúcies. Enguany celebrem, doncs, el mig segle de funcionament del servei bibliotecari al nostre poble. Sembla pertinent fer una mica d’història per recordar d’on venim i saber on som i cap on anem.
 
L’estiu de 1968 la Biblioteca d’Arbúcies era una realitat gràcies, en bona part, a l’existència de la Xarxa de biblioteques de “la Caixa”. Moltes generacions d’arbuciencs recordem el local situat al carrer Camprodon, 22, que comptava amb un fons inicial de 1.186 volums, entre llibres i revistes d’àmbit local i sobre el Parc Natural del Montseny. Les xerrades i exposicions dinamitzaven el servei. No va ser fins al 1999 que la gestió del centre fou municipalitzada. D’aleshores ençà la Biblioteca d’Arbúcies ocupa la part baixa de Can Cornet, al carrer Pont, 2, en un local de 100 metres quadrats distribuïts en dues plantes. Malgrat les mancances evidents d’espai que té aquest local, els serveis bibliotecaris es mantenen vigents.
 
Així, al préstec habitual i diari, cal sumar-hi les múltiples activitats que organitza al voltant dels llibres: hores del conte i tallers mensuals, tres clubs de lectura fixos –un per a adults i dos per a infants–, dos d’esporàdics –per a joves d’ESO i alumnes del Consorci per a la Normalització Lingüística– i suport permanent amb lots de llibres pel Club de Lectura de la Llar de Jubilats. També servim lots a les escoles, oferim xerrades amb escriptors, recitals de poesia, premis literaris i sortides al teatre.
 
L’oferta cultural es complementa amb la gestió d’un destacable fons bibliogràfic, que actualment disposa d’uns 24.000 volums –entre llibres, revistes i pel·lícules– prestables a qualsevol usuari de manera gratuïta.
 
L’any 2004 la biblioteca va passar a formar part de la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, fet que representà importants millores pel servei: vam poder informatitzar el fons i fer-lo consultable en línia, tenir servei de préstec interbibliotecari –amb 1.500 paquets a l’any–, suport en la gestió, finançament de la compra de llibres, etc. Les xifres anuals no enganyen: més de 12.000 visites, 2.000 assistents a les nostres activitats i el préstec de més de 16.000 documents avalen la necessitat i l’ús del servei de biblioteca pública a Arbúcies.
 
Avui dia el concepte general del que pot arribar a ser una biblioteca és molt més ampli del que es tenia fa uns anys: pot ser un centre cultural, però també social, a l’abast de tothom i obert a una població diversa. La biblioteca pública a Catalunya canvia paral·lelament a la societat actual. Cal observar les necessitats que aquesta té i fer que la biblioteca sigui un element cohesionador per a la millora de la convivència i el dia a dia dels arbuciencs. La gratuïtat dels nostres serveis ens dona un enorme avantatge per a aconseguir-ho. Volem contribuir a la divulgació cultural dins de la població, així com a la formació lectora des de la infància fins a la vellesa. Perquè la lectura i la cultura ens acompanyen al llarg de tota la vida.
 
Arxivat a