PDECat, CUP i ERC de Sant Celoni oficialitzen el nom de plaça 1 d'Octubre

PSC i ICV hi voten en contra perquè consideren que no és inclusiu i proposen el nom de plaça de la Llibertat

El ple de Sant celoni ha aprovat el canvi de nom de plaça Comte del Montseny pel de plaça 1 d'Octubre
El ple de Sant celoni ha aprovat el canvi de nom de plaça Comte del Montseny pel de plaça 1 d'Octubre | Jordi Purtí
27 de juliol del 2018
Actualitzat a les 0:43h
Ja és oficial. El ple de l'Ajuntament de Sant Celoni ha aprovat amb els vots a favor del PDECat, CUP i ERC i els contraris de PSC i ICV, el canvi de denominació de la plaça Comte del Montseny pel de plaça 1 d'Octubre i alhora s'ha donat nom de l'1 d'Octubre a un parc de La Batllòria.

Tal com va anunciar NacióBaixMontseny el passat 28 de juny, la sessió plenària del 26 de juliol ha inclòs la nova nomenclatura de la plaça en homenatge a l'esforç de celonins i celonines que l'1 d'octubre van defensar la celebració del referèndum i les urnes, tot i la resposta de l'Estat fent ús de la violència per impedir-ho. "L'1 d'octubre van passar coses molt importants pel que va significar i el que ha de significar en un futur", ha dit Francesc Deulofeu, alcalde de Sant Celoni.

Des de la CUP també s'ha posat en valor la participació i la mobilització de la gent i han recordat que hi ha "polítics empresonats i altres exiliats privats de lliberttat només per permetre votar. El nom d'aquesta plaça també va per ells", ha remarcat Jaume Turon, regidor d'aquesta formació política. "Ecxercir el dret a la democràcia, els del sí i els del no, és el que pretenia l'1 d'Octubre i no ens van deixar fer", ha recordat Magalí Miracle, regidora d'ERC.

El canvi de denominació també ve avalat pel que representava el Comte de Montseny,  Josep Maria Milà i Camps, membre destacat del partit Unión Monárquica Nacional del dictador Miguel Primo de Rivera. Se li va dedicar la plaça perquè quan el 1926 a Sant Celoni governava el Centro Popular, addicte a aquest partit, es van fer fills adoptius de Sant Celoni en Milà i Camps, que aleshores era president de la Diputació de Barcelona, i el mateix dictador Primo de Rivera.

Plaça de la Llibertat

Per la seva banda el PSC, que ja estava d'acord amb el canvi de nom, ha proposat que es digués plaça de la Llibertat perquè aquest va ser el nom que tenia aquesta plaça durant la II República "quan Francesc Macià va visitar Sant Celoni l'any 1931 per fer un míting d'afirmació republicana i pro Estatut a un envelat que el Casal Català Republicà havia aixecat a la plaça de la Llibertat". El portaveu del grup municipal socialista, Eduard Vallhonesta, considera que el nom és inclusiu per tothom.

Per la seva banda, Carmen Montes, regidora d'ICV ha justificat el seu vot en contra en la línia defensada pel PSC perquè "no tothom pensa igual", i perquè la confirmació del canvi de nom va sortir abans per la premsa que no pas que ho decidís la comissió encarregada d'estudiar la nova nomenclatura.


 
Arxivat a