Un curs ple de Comerç Just a les escoles del Baix Montseny

Les escoles Montnegre (La Batllòria), Pont Trencat (Santa Maria de Palautordera), Alzinar (Campins) i Puig Drau (Montseny) han fet 27 activitats formatives

Una de les activitats sobre comerç just en una escola del Baix Montseny
Una de les activitats sobre comerç just en una escola del Baix Montseny | XECJ
Redacció
24 de juliol del 2018
Actualitzat a les 16:21h
L'Escola Montnegre (La Batlloria, Sant Celoni) i les tres escoles del ZER Baix Montseny (Pont Trencat, Alzinar i Puig Drau) han acabat un curs ple d'activitats de Comerç Just, a través del projecte Xarxa d'Escoles pel Comerç Just.
 
Aquest projecte, coordinat per l'entitat de Comerç Just Alternativa 3 amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació i la Diputació de Barcelona, té com objectiu introduir el Comerç Just dins el currículum dels centres escolars i de la seva programació anual, per tal de generar consciència crítica sobre les conseqüències del Comerç Internacional actual i oferir una alternativa.
 
Durant el curs, s'han inclòs activitats i dinàmiques que es poden dur a terme amb l'alumnat i activitats on es poden relacionar directament les escoles catalanes amb escoles a Nicaragua, per compartir realitats i experiències que enriqueixin l'arrelament i la implicació de la comunitat educativa.
 
En total s'han fet 27 activitats formatives de comerç just amb la perspectiva d'Aprenentatge i Servei. L'alumnat ha pogut fer samarretes o bombons de Comerç Just, mentre aprenien els beneficis que comporta per a tothom el consum responsable. El Comerç Just ha estat present fins i tot a les festes tradicionals de l'escola, on l'alumnat ha fet diversos tallers i dinàmiques.
 
Les activitats del projecte han anat més enllà de les aules: hem pogut veure com l'alumnat de Montnegre explicava a l'alcalde del municipi què és el Comerç Just; els nens i nenes han fet un taller musical dinamitzat pel músic i animador Carles Cuberes i han cantat una cançó de comerç just cada matí a l'escola Pont Trencat; i en el cas de les escoles Alzinar i Puig Drau, els alumnes han fet de professors i professores de Comerç Just explicant allò que han après al grup d'infants més petits.
 
Una mirada a Nicaragua
 
Una de les activitats que més ha emocionat l'alumnat i el professorat ha estat  l'intercanvi de cartes entre escoles de Nicaragua i Catalunya, una activitat que ha apropat el Comerç Just als infants, que han pogut fer un intercanvi cultural amb el què es busca apropar la realitat de les famílies de productors i productores que treballen a través del Comerç Just a l'alumnat, per tal de fomentar l'empatia, descobrir la diversitat i a la vegada mostrar les semblances entre els infants de les diferents escoles. És a dir, l'activitat promou un canvi de la mirada del Nord envers el Sud, generant relacions equitatives i respectuoses.
 
Per apropar encara més aquesta realitat del Sud i a la vegada posar cares a les persones beneficiàries del Comerç Just, les escoles del Baix Montseny han rebut la visita d’Exolina Aldana, presidenta de la Cooperativa Augusto Cesar Sandino de Nicaragua, i Fayrin Enrique Suarez, productor d’aquesta mateixa cooperativa. Totes dues van explicar els beneficis que porta a la comunitat el Comerç Just i com viuen els nens i nenes de la regió del Guapotal, on totes les famílies treballen amb el cultiu del café.
 
Treball amb docents
 
A més, la Xarxa d’Escoles pel Comerç Just també ha treballat amb el professorat, amb qui s’han realitzat diverses formacions durant el curs, amb la col·laboració de SETEM Catalunya. L’objectiu ha estat donar-los les eines bàsiques sobre les causes de desigualtat entre el Nord i el Sud, els principis del Comerç Just i el consum responsable, per tal de què puguin treballar aquestes temàtiques en les seves assignatures. A més, al web del projecte se’ls ofereix diversos recursos, dinàmiques i jocs per treballar aquests temes a l’aula.
 
Actualment, sis centres educatius participen de la Xarxa d’Escoles pel Comerç Just, quatre d’ells al Baix Montseny, l'Institut Emperador Carles de Barcelona i l’Escola d'Hostaleria Torre Mossen Homs de l'Institut Cavall Bernat, a Terrassa. El curs 2018-19 el projecte s’amplia a més centres educatius per continuar introduint els principis i valors del Comerç Just i el consum responsable dins el currículum de les escoles i aconseguir un món més just i solidari.
 

Taller amb Carles Cuberes a l'escola Pont Trencat de Santa Maria de Palautordera Foto: XECJ