L'Hospital de Sant Celoni participa en un estudi per saber la influència dels boscos en la salut humana

Es tracta d'un estudi experimental de l'ICTA-UAB per determinar la influència de la química del bosc sobre les persones

Un moment de les analítiques per l'estudi experimental
Un moment de les analítiques per l'estudi experimental | HSC
Redacció
23 de juliol del 2018
Actualitzat a les 15:54h
Un grup de voluntaris participa en unestudi experimental que pretén analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana determinant la influència de la química del bosc sobre les persones. La recerca forma part del projecte "Boscos sans per a una societat saludable" desenvolupat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i impulsat per la Fundació Bancària "la Caixa", amb la col·laboració de l'Institut de Recerca de la SidaIrsiCaixa, l'Hospital de Sant Celoni i el Grup Duet.

La recerca vol aportar noves evidències científiques als estudis que determinen els efectes d'una passejada pel bosc i com podrien contribuir en la salut emocional i física de les persones. L'objectiu és contribuir a la recerca aprofundint en el paper de la química forestal i la seva possible repercussió sobre la salut de les persones. La investigació se sustentarà en una línia experimental.

La part experimental s'està duent a terme en boscos mediterranis d'alzines, sureres, pins i boscos de faig, en zones del Parc Natural del Montseny – Reserva de la Biosfera. En aquests indrets s'estan prenent mostres d'aire per analitzar i caracteritzar les substàncies químiques presents en l'atmosfera del bosc i s'estudiarà com varien les seves concentracions amb l'efecte de diferents variables com la composició d'espècies o la gestió dels boscos.

Experiment amb voluntaris al Montseny

La fase participativa, que va començar divendres de la setmana passada a l'alzinar de Sant Bernat (Montseny), determinarà com aquestes substàncies s'incorporen i es metabolitzen en el cos humà després d'una passejada pel bosc i quin efecte poden tenir sobre el nostre organisme.

L'assaig amb els voluntaris es va complementar amb la presa de mostres per analitzar la química i la microbiologia del bosc en el mateix moment. L'Hospital de Sant Celoni hi va col·laborar fent les extraccions sanguínies a les persones voluntàries, abans i després de l'exposició forestal. Per tant, hi va haver dos blocs d'extracció: el primer, a les instal·lacions de l'Hospital i, el segon, en el Parc Natural del Montseny.
Arxivat a