Els sons de les esquelles es tornen a escoltar a Montseny

Els protagonistes de Montseny durant aquest cap de setmana han estat els pastors i les esquelles

Espectacle Transhumància pels carrers de Montseny
Espectacle Transhumància pels carrers de Montseny | AJM
Redacció
15 de juliol del 2018
Actualitzat a les 19:54h
Els protagonistes de Montseny durant aquest cap de setmana han estat els pastors i les esquelles. L'Ajuntament de Montseny ha organitzat diverses activitats configurant la primera fira-mercat Montseny - Les Esquelles 2018.
 
El divendres 13 de juliol es va presentar el llibre A la intempèria a càrrec del fotògraf i autor Jordi Font Recasens. Tot un recull d'imatges que Font va prendre entre els anys 2014 i 2016 a la zona del Parc Natural del Montseny, en uns territoris que formen part dels termes municipals del Brull i Montseny. Allà hi viuen i treballen Ramon Vila i Daniel Brunet, que encara avui pasturen les ovelles de la mateixa manera que ho feien els seus avantpassats. Ambdós pastors hi eren presents i acompanyats per altres pastors del massís, en un acte entranyable en el Casal de Cultura.
 
El diumenge al matí els sons de les esquelles han sorprès gratament al públic assistent a la plaça de la Vila. El Taller de sons amb esquelles ofert pel Dr. Martí Ruiz, ha motivat l'escolta activa i creativa, doncs, el so de les esquelles és memòria, identitat i patrimoni immaterial, que evoquen vida i moviment. Ell és el coordinador del Taller d'Escultura Sonora Baschet – Universitat de Barcelona.
 
L'espectacle de carrer Transhumància ha fet gaudir al públic d'una estona agradable i divertida on les ovelles, en format de titelles, han evocat a altres temps de la vida a muntanya.  Després, el públic, molt participatiu i fent sonar diverses esquelles, s'ha adreçat a l'exposició Les Esquelles d'en Jaume al Casal de Cultura, on s'ha gaudit novament dels sons de les esquelles en plena harmonia musical.
 
L'exposició reuneix prop de mil esquelles i és una col·lecció única i extraordinària d'aquests petits instruments sonors per la seva dimensió, qualitat, diversitat i procedències.  L'alcalde de Montseny, Carles Corominas Arnaiz, diu que aquestes activitats són l'inici per a un projecte que basant-se en els sons de les esquelles, convidi a vincular tradició i experimentació.
 

Presentació del llibre A la intempèria del fotògraf Jordi Font Recasens Foto: AJM