Àlex Lucas: «L'handbol platja és un esport espectacular que va cap amunt»

Aquest veí de Santa Maria de Palautordera és l'únic català que fa d'observador arbitral a nivell internacional | Per pujar el nivell no és només una qüestió de diners, també cal la implicació dels clubs

L'àrbitre palauenc d'handbol platja, Àlex Lucas. a Torrox (Málaga)
L'àrbitre palauenc d'handbol platja, Àlex Lucas. a Torrox (Málaga) | AL
05 de juliol del 2018
Actualitzat el 16 de juliol a les 14:07h
Àlex Lucas, (Montevideo, Uruguai, 1969) viu a Santa Maria de Palautordera des que era molt petit. Una de les seves grans passions és l'handbol, esport al qual s'hi ha dedicat durant un munt d'anys des del 1982 al 2015. Actualment, hi segueix vinculat tot i que des d'una altra perspectiva, ja que és l'únic català que fa les funcions d'observador arbitral d'handbol platja per la Federació Internacional d'Handbol (EHF). També és àrbitre territorial, delegat federatiu de la Federació Catalana d'Handbol (FCH), delegat federatiu d'handbol platja de la Federació espanyola d'Handbol (FEB). Fa només uns dies que s'ha estrenat en el circuit de la Copa d'Espanya d'handbol Platja que es va celebrar a Torrox, a Màlaga.

- Bé, ja s'ha estrenat en la seva nova modalitat de dedicar-se a l'handbol...

- Sí, sí això ja ha començat. Vaig estar a Torrox on va començar la Copa d'Espanya d'handbol platja i ara ja estic immers amb el circuit català que ha començat a Gavà i seguint a Llavaneres, Mataró, Calella, Castelldefels i a Sabadell, on es disputaran les fases finals.

- I com li ha anat el debut?

- Bé, l'experiència ha estat molt bona i la veritat és que li haig de dir que em va sorprendre molt perquè el muntatge que té en aquest sentit la FEB impressiona, ja que hi dedica molts recursos, cosa que a Catalunya encara no hi ha aquest pressupost tan elevat. A escala arbitral estic molt content amb les tres parelles d'àrbitres catalanes que es van designar.

- Què suposa per vostè ser l'únic català que fa d'observador arbitral de la Federació Internacional d'Handbol d'handbol platja?

- Home és un honor i un orgull. És tot molt recent i encara no he tingut temps d'estrenar-me. La meva feina és fer informes sobre l'estat de les pistes, els uniformes dels equips, fer xerrades tècniques... M'il·lusiona molt, la veritat.

"Ser l'únic àrbitre català que fa d'observador internacional per la EHF és un honor i un orgull"


- Amb tot i això que el circuit català d'handbol platja tingui sis jornades suposa que es pot agafar experiència i millorar cada vegada més l'organització, no creu?

- Sí, és important que es vagin organitzant campionats d'aquesta mena per pujar el nivell i poder disposar de més recursos. També és important que l'handbol platja es practiqui en categories inferiors com són les juvenils, infantils, cadets, alevins... és una manera de crear afició. L'handbol platja és molt espectacular i va cap amunt.

- Catalunya és un país mediterrani i per tant no és estrany que hi hagi activitat a les platges. Però hi ha prou practicants per posar en marxa tot aquest muntatge?

- Sí, i tant. Molts jugadors que durant l'any es dediquen a jugar a handbol pista quan acaba la competició fan el circuit d'handbol platja perquè els agrada l'ambient, allarguen la temporada i any a any hi ha més jugadors i això fa pujar la competitivitat i el nivell.

- Vostè ja sap que al Baix Montseny hi ha molta afició a l'handbol pista sobretot en municipis com Santa Maria de Palautordera i Sant Esteve de Palautordera. Aquesta afició és possible traspassar-la a l'handbol platja?

- De mica en mica. A Sant Esteve de Palautordera ha sorgit un equip, el Pirris Team, que ha fet el circuit català. Hi participen jugadors dels dos municipis, tant en equips de formació com en sèniors. És un dels tres equips de la comarca, els altres dos són a La Roca del Vallès i a Granollers. A més disposen d'un camp de sorra per poder entrenar.

"Que a Sant Esteve de Palautoedera hi hagi un equip d'handbol platja és molt bo"


- Com diu, molts jugadors que practiquen actualment l'handbol platja provenen de l'handbol pista, però entre el final de temporada d'una especialitat i el començament de l'altra hi ha poc interval de temps. El fet que no puguin entrenar prou també ha de ser un problema, no?

- En part sí perquè entrenen un mes i mig com a màxim abans no comença la competició d'handbol platja. És cert que no disposen de massa temps.
 

Àlex Lucas en un partit femení d'handbol platja



- Les regles del joc varien molt?

- Sí, hi ha diferències importants. La primera és el camp que és de sorra amb les mides molt més reduïdes i les porteries també són més petites. La zona de canvi també és diferent en funció si es tracta d'atac o defensa i els gols que es marquen tenen valors diferents, ja que poden ser d'un o de dos. També hi ha girs de 360 graus que són molt espectaculars. El nombre de jugadors el mínim és de sis i el màxim de deu i d'inscrits n'hi poden haver fins a dotze.

"Les regles del joc entre l'handbol platja i l'handbol pista són molt diferents"


- No m'ha dit res de la pilota...

-Ah!, també és molt diferent. N'hi ha de dues mides i colors. La verda és la que utilitzen les categories inferiors i les categories femenines i la taronja és per l'handbol platja masculí. És una pilota bastant desinflada a diferència de la que es juga en l'handbol pista i no es pot botar a la sorra. Es fa córrer per terra.

- Entre els equips catalans i els de la resta de l'Estat o Europa hi ha molta diferència de nivell?

- Sí que n'hi ha, per això li deia abans que és importants potenciar les bases i que els equips participin en campionats per agafar experiència.

- Amb qui ens hem d'emmirallar, doncs?

- A l'Estat espanyol hi ha molt nivell a Andalusia. A Sevilla, per exemple, hi ha equips tant masculins com femenins que han fet molt bon paper a Europa. A escala internacional hi ha equips a Croàcia i a Alemanya que són molt forts, de fet són dos països en els quals ja hi ha molta afició a l'handbol.

- Però per pujar el nivell és només una qüestió de diners?

- Els diners són importants, però cal que els clubs apostin per l'handbol platja. També s'han de disposar d'instal·lacions per poder entrenar bé, tenir ganes i il·lusió i, és clar, entrenadors que vulguin portar aquests equips. Sincerament, estic segur que estem en la bona línia i que d'aquí dos o tres anys el nivell haurà fet un salt molt gran. A Catalunya tenim platges i això és el més important.
 

Àlex Lucas, primer per la dreta, amb dos equips d'handbol platja a Torrox