A finals de juliol la plaça Comte del Montseny de Sant Celoni es dirà plaça de l'1 d'octubre

Amb el canvi de nom es vol posar en relleu l'esforç de molts celonins i celonines en defensa de les urnes del Referèndum de l'1 d'octubre

La CUP ja va fer el canvi simbòlic del nom de la plaça en un acte polític que va fer en aquest espai
La CUP ja va fer el canvi simbòlic del nom de la plaça en un acte polític que va fer en aquest espai | Jordi Purtí
Redacció
28 de juny del 2018
Actualitzat a les 20:35h
Al ple ordinari del mes de juliol es portarà a aprovació el canvi de nom de la plaça Comte del Montseny pel de la plaça 1 d'octubre, així ho ha confirmat l'alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu, a NacióBaixMontseny. En aquest sentit ha explicat que l'estudi que es va encarregar a l'Àrea de Cultura, per part de la comissió amb representació de tots els grups municipals encarregada d'avaluar la nomenclatura del municipi, ha donat el seu vist-i-plau al canvi de nom. De fet, la comissió s'ha de reunir la setmana vinent per prendre la decisió que posteriorment anirà al ple.

Segons que ha manifestat l'alcalde de Sant Celoni el govern municipal, format per PDECat i ERC, troba justificat el canvi de nom i, en aquest mateix sentit, és previsible que la CUP tampoc no hi posarà cap inconvenient i més quan en el ple del 30 de novembre de l'any passat ja fer la proposta de canvi "un nom que ja fa molt temps que hauria d'estar retirat", van manifestar en aquella sessió plenària. A l'Ajuntament també hi són representats el PSC i ICV que de moment no han fet una declaració pública en relació a aquest tema.

El nom de plaça 1 d'octubre vol ser un homenatge a l'esforç de celonins i celonines que l'1 d'octubre van defensar la celebració del referèndum i les urnes, tot i la resposta de l'Estat fent ús de la violència per impedir-ho.

El comte del Montseny

Segons l'historiador local Josep Maria Abril el comte del Montseny era Josep Maria Milà i Camps, membre destacat del partit Unión Monárquica Nacional del dictador Miguel Primo de Rivera. Se li va dedicar la plaça perquè quan el 1926 a Sant Celoni governava el Centro Popular, addicte a aquest partit, es van fer fills adoptius de Sant Celoni en Milà i Camps, que aleshores era president de la Diputació de Barcelona, i el mateix dictador Primo de Rivera.

Sembla que amb això pretenien conquerir els favors de les més altes instàncies del govern per aconseguir l'emprèstit que necessitaven per a l'ambiciós pla d'obres i millores que havien començat a executar. I una de les millores urbanístiques va ser l'obertura d'aquesta plaça que es va dedicar al president de la Diputació d'aleshores.

En el mateix ple de finals del mes de juliol, en principi el dia 26, també es portarà a aprovació posar el nom de Parc de Jocs 1 d'octubre a un parc de La Batllòria. El canvi de nom ha estat una proposta del Consell de Poble de La Batllòria.
 
 

L'equip de govern municipal proposarà el canvi de nom de la plaça Comte del Montseny de Sant Celoni Foto: Jordi Purtí



 
Arxivat a