El PSC de Sant Celoni rebutja amb una moció l'alliberament de «la Manada»

Exigeix que es continuï desenvolupant el Pacte d'Estat contra la violència de gènere

Redacció
25 de juny del 2018
Actualitzat a les 11:18h
Grup Municipal del PSc de Sant Celoni i La Batllòria
Grup Municipal del PSc de Sant Celoni i La Batllòria | psc
El Grup Municipal del PSC de l'Ajuntament de Sant Celoni i La Batllòria presentarà una moció en rebuig a la decisió judicial d'alliberar els violadors de "La Manada" i per exigir que es continuï desenvolupant el pacte d'estat contra la violència de gènere. En aquest sentit en la moció es proposen diversos acords. Per una banda reiterar el compromís d'aquest Ajuntament amb la lluita contra la violència masclista, com a prioritat política, destinant recursos, campanyes d'informació, conscienciació, atenció i mostres  de solidaritat col·lectiva amb totes les dones víctimes, "fent nostre també el lema Volem ser lliures, no valentes".

En segon lloc s'insta el Govern de l'Estat a continuar desenvolupant el Pacte d'Estat contra la violència de gènere, especialment les mesures de formació obligatòria en gènere a tota l'Administració i també les mesures de coordinació i recursos amb el món local per fer front comú contra el masclisme. El tercer punt és per mostrar el suport incondicional a les víctimes, moltes vegades invisibles, dels abusos i agressions sexuals i el nostre rebuig a la sentència de "La Manada" i la nova decisió judicial.

El PSC de Sant Celoni també proposa acordar el donar suport a les mobilitzacions dels moviments feministes contra la nova decisió judicial amb una campanya informativa al municipi per fomentar la participació, donant especialment veu a les entitats de dones i feministes del municipi.

El Grup municipal socialista considera que la lluita contra la violència masclista ha de ser una prioritat per a tota la societat i partits polítics i, en primera instància, una obligació dels governs i de totes les administracions. Per això, "des d'aquest Ajuntament mostrem el nostre rebuig més contundentment" a la decisió de l'Audiència  Provincial de Navarra sobre el cas de "La Manada" que deixa els condemnats en llibertat provisional amb una finança de 6.000 euros.

Segons el text de la moció, aquesta nova decisió judicial és, a l'igual que la polèmica sentència, un menyspreu cap a totes les dones, atès que suposa una legitimació de la cultura de la violació, una revictimització de totes les dones agredides sexualment, projecta un marc d'inseguretat i  desemparament per a totes les noies i dones, i  dona un perillós missatge cap a tota la societat.

Rebuig social

La condemna per abús sexual i no per violació va provocar un profund rebuig social, amb mobilitzacions ciutadanes i crítiques polítiques i jurídiques, per això no s'entén aquesta nova decisió judicial per l'impacte d'alarma social que crea i el missatge que des del món judicial es transmet. "Acatem la sentència, com no pot ser d'altra manera en un Estat de Dret, però volem fer palès el nostre enèrgic rebuig a la ideologia patriarcal que la sustenta". Tal com demostra el vot particular del president del tribunal, José Francisco Cobo, que advocava per prorrogar la presó provisional sense condicions, el problema no és tant el marc legal, sinó la manca de voluntat d'aplicar-ho.

I és que tant la sentència de condemna, com aquesta nova decisió judicial, demostren la necessitat urgent de formar en visió de gènere a tota la judicatura per acabar amb la justícia patriarcali sentències que fomenten la revictimització de les dones agredides, la impunitat dels agressors, el masclisme i la cultura de la violació.

La formació obligatòria en perspectiva de gènere és una de les mesures previstes en el Pacte d'Estat contra la violència de gènere, dins les 213 propostes d'actuació que aborden la violència de gènere de forma integral, un Pacte que va ser proposta socialista, i al qual el  nou govern de l'Estat ha donat màxima prioritat. La pròpia ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha confirmat que s'accelerà la formació obligatòria de la judicatura.

 
Arxivat a