Els líders polítics de Sant Celoni són poc coneguts però ben valorats

La segona part de l'enquesta de Nació BaixMontseny, mostra un bon grau de confiança amb l'actual alcalde Deulofeu i un suport majoritari a una comarca del Baix Montseny

Redacció
23 de juny del 2018
Actualitzat el 18 de febrer del 2019 a les 15:23h
Quadre 1: Grau de valoració i coneixement de polítics locals
Quadre 1: Grau de valoració i coneixement de polítics locals
Els membres de l'actual consistori de Sant Celoni gaudeixen d'un grau de coneixement més aviat discret per part de la ciutadania. Només el segon tinent d'alcalde Raül Garcia (PDECat) i la cap de llista d'ERC i primera tinent d'alcalde, Magalí Miracle, superen el llistó del 50%.

Entre els qui els coneixen, el més ben valorat és Garcia, amb una consideració del 6,98 sobre 10. Tots els polítics més coneguts, això sí, obtenen un aprovat a la seva actuació en els  tres anys de legislatura. Aquest es el resultat de l'enquesta efectuada per l'empresa Feed Back per aquest diari digital, el primer lliurament de la qual feia referència a preferències polítiques.

En resposta a la pregunta de si coneix aquests polítics locals i quina valoració en fa, resulta que la més coneguda és l'única regidora d'ERC Magalí Miracle, a qui identifica un 54,4% i rep una puntuació de 6,49, seguida de Raül García, conegut pel 46,4% dels santcelonins i valorat amb un 6,98. Més enrere apareixen Mariona Pascual, cap del grup municipal de la CUP, amb un coneixement del 31,9% i una valoració de 6,77. Finalment, la regidora d'ICV Carmen Montes és coneguda per un 25,6% dels veïns i veïnes, que la valoren amb un 5,26, I per darrere seu, el líder socialista Eduard Vallhonesta, amb un grau de coneixença del 22,1% i una puntuació de 5,26.

D'altres tendències que es manifesten a l'enquesta són el suport majoritari a frases relacionades amb la idea de canvi. Així, un 69,9% veu positiu "Que l'alcalde plegui i doni pas a un nou candidat", i un 69,2% aprova la frase que seria favorable a "Un canvi generacional a l'Ajuntament",

Deulofeu obté una bona puntuació de confiança ciutadana

L'actual alcalde Francesc Deulofeu (PDECat) -que no es presenta a la reelecció- mostra un bon grau de confiança entre els qui han respost l'enquesta, ja que obté "molta o força confiança" del 59,8%; per un 25,8%, la confiança és regular, i un 12,3% s'inclina per concedir-li "poca o gens confiança".

Per votants de partits, Deulofeu té el suport del 90,8% dels votants del PDECaT, però també del 68,9% de diferents graus de "confiança" entre els de la CUP, i el 62,4% dels d'ERC. La confiança cau entre els votants del PSC, PP i ICV, que li n'atorguen un 23,4%, un 6% i un zero, respectivament.

L'obtenció de "molta o força confiança" en l'alcalde Deulofeu varia segons les 10 zones entre les que l'enquesta ha classificat el terme municipal, segons els col·legis electorals. En vuit d'aquestes deu, Deulofeu hi surt airós, tot superant el 50%. Així, l'escalat de valoracions de l'actual alcalde va des del 82% de Sax Sala (Zona Turó), amb una punta del 82%, fins a Pallerola (Salicart i urbanització Montnegre), on obté el mínim grau de confiança, amb només un 36,9%. Entremig, i per aquest ordre, apareix en segon lloc Illes Belles, Ateneu, La Batllòria, Sant Ponç, Puigdollers (residencial Esports), Puigdollers (Centre-Rectoria Vella), Sax Sala (Baix Montseny) i les Borrelles.

Acceptació majoritària d'una comarca del Baix Montseny

L'enquesta inclou la pregunta "Creu vostè que s'hauria de crear la comarca del Baix Montseny?". La resposta afirmativa s'enfila al 62,2%, mentre que un 24,2% opta pel "no" i un 13,6% no es pronuncia. Per franges d'edat, els més defensors d'una comarca del Baix Montseny tenen entre 45 i 64 anys (64,3% a favor), i és entre els més joves on el suport cau al mínim, amb un 55,7%, però que també és majoritari.

En funció del record de vot de les darreres eleccions, una hipotètica nova comarca del Baix Montseny obté el màxim suport entre els votants del PDECat (antiga CiU), amb el 84,9% i els d'ERC, amb un 72,5%. A continuació, apareixen els votants de la CUP (62,1%). El suport a la nova comarca ja és minoritari entre els del PSC (31,3%), ICV (33,2% a favor), i el PP (0% a favor).

Candidats per a les municipals del 2019

A menys d'un any per a la celebració de les eleccions municipals -maig 2019- només dos partits han oficialitzat el seu candidat. Per una banda, Raül Garcia, que encapçalarà la llista de Junts Per Catalunya (PDECat), en substitució de l'actual alcalde Francesc Deulofeu que ja ha fet saber que vol tornar a dedicar-se a la seva feina de metge. Per altra banda Eduard Vallhonesta que fa una setmana va ser escollit com alcaldable del PSC. L'actual primer secretari dels socialistes de Sant Celoni i portaveu del grup municipal substituirà l'exalcalde Joan Castaño que va renunciar a la seva acta de regidor el gener de 2016.

Pel que fa a ERC encara no s'ha oficialitzat el nom de qui serà l'alcaldable però gairebé es dona per segur que Magalí Miracle repetirà i ni la CUP ni ICV han decidit res en aquest sentit. Tampoc, de moment, s'ha anunciat cap candidatura que actualment no estigui representada a l'Ajuntament de Sant Celoni.

Fitxa tècnica
Univers: població major de 18 anys, empadronada a Sant Celoni i amb dret a vot en unes eleccions municipals. Mètode: Enquesta telefònica. Mostra: 400 enquestes. Condicions: marge d'error total possible de +-3,92%. Treball de camp: entre  el 28 de maig i l'1 de juny de 2018.
  

Quadre 1: Grau de valoració i coneixement de polítics locals. En resposta a les preguntes "Coneix aquestes persones?", i "Quin grau de confiança li mereix aquesta persona?".

-------------------------------------------------------------

 

Quadre 2: Valoració de la gestió de l'alcalde Deulofeu. En resposta a la pregunta "Quin grau de confiança li desperta a vostè l'actual alcalde Francesc Deulofeu?"



----------------------------------------------------------------------

 

 

Quadre 3: Percentatges de suport a una comarca del Baix Montseny. En resposta a la pregunta: "Creu vostè que s'hauria de crear la comarca del Baix Montseny?"


 



 
Arxivat a