El record als presos i exiliats polítics i a Muriel Casals emociona al president de la Generalitat a Sant Celoni

Quim Torra va inaugurar la plaça Muriel Casals, el carrer de la Senyoreta Rosita, la nova escola Soler de Vilardell i el centre de FP

Quim Torra fent el discurs a  Sant Celoni en el qual es va emocionar dues vegades
Quim Torra fent el discurs a Sant Celoni en el qual es va emocionar dues vegades | Jordi Purtí
16 de juny del 2018
Actualitzat el 03 d'octubre del 2023 a les 17:51h
Fins a dues vegades el president de la Generalitat, Quim Torra, es va emocionar en el seu discurs final de la visita que aquest divendres va fer a Sant Celoni per inaugurar la nova escola Soler de Vilardell, el centre de formamació professional, el carrer de la Senyoreta Rosita i la plaça Muriel Casals.

La primera vegada quan després d'afirmar que el Govern de Catalunya estarà sempre al costat dels mestres "perquè només hi ha una cosa més important al nostre país que les escoles, els mestres" va dir que no hauria de ser qui fes la inauguració sinó el president legítim, Carles Puigdemont "perquè no hem de normalitzar que en aquest país tenim presos polítics i exiliats". Va recordar que el nostre dret a l'autodeterminació "està criminalitzat. També va assegurar que la defensa del procés republicà avui "és potencialment criminal i la llibertat de pensament està amenaçat. Fins aquí ha arribat aquest país".

La segona vegada va ser al final del discurs quan va recordar que Muriel Casal, antiga presidenta d'Òmniumn, era una docent que s'estimava els seus alumnes i des d'Òmnium ens va marcar els tres piulars fonamentals en els qual hem de construir aquest país "la llibertat, el talent i la democràcia". Va recalcar que spm un poble que ha estat capaç de defensar la democràcia físicament i per això "ens mereixem tenir el debat que no ens han deixar tenir".
 

El president Quim Torra amb alcalde del Baix Montseny Foto: Jordi Purtí



Lideratge femení

El vice-president d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri que també va ser present a l'acte inaugural va manifestar que si la Muriel Casals fos aquí estaria molt contenta i a la vegada avergonyida  "perqè diria que ella no es mereix una cosa així". És evident, recalca el dirigent d'Òmnium que es mereix això i molt més perquè ella va destacar pel seu lideratge femení "amb aquest posat fràgil però vehement i la tendresa amb la que feia les coses".

Un lideratge femení que també serveix per altres dones d'aquest país que cada dia hem de recordar com Carme Forcadell, Dolors Bassa, Clara Ponsatí, Marta Rovira i Anna Gabriel "dones imprescindibles que les trobem a faltar per construir un paísa més just i de tots". Muriel Casals, va dir Mauri, ens va ensenyar a somiar, a creure en els nostres somnis i no oblidar mai que tot el que fem només depèn de nosaltres.

Procés participatiu

L'elecció dels noms de la plaça i el carrer es va fer amb un procés participatiu, popular i obert, en que en una primera fase es varen proposar els noms i en la segona es varen votar, escollint finalment el carrer de la Srta Rosita i la plaça Muriel Casals, va recordar en el seu discurs l'alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu.

Va recordar la figura de la senyoreta Rosita "recordo molt bé de quant portava els meus fills, ella ja estava jubilada, però seguia al peu del canó". L'any 1945 va fundar l'escola Pascual, més coneguda com ca la Rosita. Va dedicar tota la seva vida a l'educació, durant el dia feia classes reglades i als vespres classes a persones adultes. Moltes persones que ara tenen 70 anys es varen treure titulacions "mercantils" a la Rosita.

Per l'alcalde és una satisfacció que en aquest espai que traspua coneixement, educació, forrmació, la gent hagueu escollit precisament els noms de la Muriel Casals i la senyoreta Rosita. "I em satisfà especialment com a celoni perque dignifica i ens recorda aquelles persones del poble que han destacat".
 

El president Quim Torra amb representants d'Òmnium Foto: Jordi Purtí

 

La comunitat educativa de Sant Celoni amb el president de la Generalitat, Quim Torra Foto: Jordi Purtí



La reivindicació de la CUP

La CUP va aprofitar la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra i Pla a Sant Celoni per inaugurar els edificis del nou institut de formació professional i l'escola Soler de Vilardell per entregar-li una carta descrivint el panorama educatiu celoní i la desigualtat existent entre escola pública i concertada que ha viscut tradicionalment el poble.

Que les famílies més desfavorides socioeconòmicament hagin optat majoritàriament per les públiques i que aquestes escoles no s'ubiquin al centre de la població com les concertades no fomenta que la composició social escolar sigui al més equitativa possible. I que el nou edifici del Soler de Vilardell s'hagi ubicat a la zona de l'institut tampoc facilita gens aquest objectiu, segons l'opinió d'aquesta formació política.

Quim Torra geganter a Sant celoni Foto: Jordi Purtí

Arxivat a