El PDECat guanyaria les municipals a Sant Celoni repetint el resultat de set regidors

PSC, ERC i CUP podrien obtenir 3 regidors, Catalunya en Comú-Podem perdria el seu i Ciutadans entraria per primera vegada al consistori, segons una enquesta de NacióBaixMontseny

| 14/06/2018 a les 12:26h
Arxivat a: Política, Sant celoni, eleccions municipals 2019, enquesta electoral
El PDECat seria el partit guanyador si ara se celebressin unes eleccions municipals a Sant Celoni, segons l'enquesta efectuada a dotze mesos dels propers comicis. Aquest partit aconseguiria 7 dels 17 regidors del consistori (els mateixos que va tenir CiU el 2015), seguit de tres forces polítiques en una situació d'empat tècnic, ja que  PSC (-1), ERC (+1) i CUP (-1) obtindrien tres regidors, mentre que Ciutadans podria entrar al consistori amb un regidor i ICV perdria el que va aconseguir als darrers comicis.

La participació estimada seria del 67,98%, amb un important creixement de 8,3 punts per damunt de la darrera convocatòria electoral municipal. Aquests són els principals resultats de l'enquesta efectuada per l'empresa Feed Back per a aquest diari digital del Baix Montseny.


Aquests resultats -que no presenten cap canvi massa rellevant en relació a l'actual correlació de forces- obririen la porta novament a la formació de diferents coalicions de govern, que permetrien que el PDECat governés amb algun o alguns aliats o bé que es constituís una majoria d'esquerres per a la qual caldria que ERC i PSC hi sumessin la CUP.

D'altres dades significatives són que, des del punt de vista ideològic, els veïns enquestats se situen en el punt 4,06 en una escala en què l'1 seria l'esquerra i el 10 la dreta en els seus exponents més extrems, una dada que permet qualificar-los com d'una majoria sociològica d'esquerra moderada.

L'enquesta també posa de manifest una clara majoria independentista, que obtindria un 63,68% de vots favorables, en un referèndum en el qual asseguren que participarien un 87'01% dels enquestats.

En percentatges de vot directe, se situa el PDECat en primer lloc, amb el 27,9%, seguit del PSC (13,6%), Esquerra Republicana (13,3%) CUP (8,8%), Ciutadans (3,4%), Partit Popular (2,2%), i Catalunya en Comú-Podem (1%). A més, un 14,2% preferiria una plataforma o un moviment abans que un partit, i un 15,3% respon que no ho sap.

Per franges d'edat, el PDECat es l'opció preferida en totes elles, excepte entre els electors d'entre 18 i 24 anys, que s'inclinen amb molta claredat per ERC, seguida del PSC i PDECat i CUP. Com a dades destacables, la CUP és la segona força en la franja d'entre 25-44 anys i el PP la quarta en la franja de més de 65 anys d'edat, amb un 13,3% que supera de molt el 2,2% del còmput global.

Com a segona opció, en el cas que el PDECat no governés Sant Celoni, les opcions dels electors serien per a ERC amb un 28,3%; el PSC, (15,1%) i la CUP (12,4%).

El grau de politització que ha assolit la societat catalana en els darrers anys també queda ben reflectit en aquesta enquesta quan es pregunta als electors quins són els principals motius de la seva decisió de votar una opció o una altra. Així, la proximitat ideològica és el primer motiu esmentat pels votants del PDECat i Esquerra, i el segon entre els del PSC i la CUP. Com a elements rellevants, cal destacar que el motiu més valorat de la CUP és la seva implicació en l'activitat local; i en els casos del PDECat i del PSC, deriva de l'acció de govern, l'actual, en el primer cas, i la que havia fet quan governava, pel que fa al PSC.

La gestió de l'actual govern municipal queda capitalitzada de forma preferent pel PDECat, ja que un 33% creu que governa el municipi en solitari, mentre que un 24,2% l'encerta al dir que és la coalició PDECat amb ERC, i encara resten d'altres respostes que pensen que el govern està format per PDECat i PSC o fins i tot per PDECat i CUP. Un 27,% confessa no saber quins partits integren  l'equip de govern.

En relació a les eleccions municipals de l’any 2015, destaca l’alta taxa de fidelització d’ERC i del PDECaT en relació als seus votants de fa tres anys (83,8% i 80,5% respectivament), mentre que baixa una mica entre els electors de la CUP (73,9% de fidelització) i del PSC (només el 65,8% manifesta amb seguretat tornar a votar al mateix partit). Entre les persones que no varen votar l’any 2015, ara seria Cs el partit més beneficiat en mobilitzar antics abstencionistes (21,9%), seguit a molta distància pel PDECaT (7,9%), la CUP (6,4%), el PSC (5,4%) i en darrer terme ERC (4,4%).

El PDECaT cedeix alguns votants a ERC en menor proporció que els que ERC també els hi cedeix, però ho compensa amb aportacions de nous votants i alguns electors procedents de la CUP i el PSC. ERC creix per la fidelitat del seus antics electors de l’any 2015 i per les aportacions d’antics votants del PDECaT.

El PSC perd intenció de vot per una moderada fidelització de les seves bases, algunes pèrdues a favor de Cs i en menor mesura també a favor del PDECaT, però amb un 29,0% d’indecisos, cosa que si millorés podria retenir el seu actual quart regidor en detriment del tercer de la CUP. La CUP perdria un regidor per petites fugues a favor del PDECaT i el PSC en clau de política local.

En propers lliuraments, es presentaran les conclusions de les persones enquestades sobre la tasca  concreta de govern d'aquests darrers tres anys, la seva valoració dels caps de llista, i les opinions entorn les principals problemàtiques del municipi.

Fitxa tècnica
Univers: població major de 18 anys, empadronada a Sant Celoni i amb dret a vot en unes eleccions municipals. Mètode: Enquesta telefònica. Mostra: 400 enquestes. Condicions: marge d'error total possible de +-3,92%. Treball de camp: entre  el 28 de maig i l'1 de juny de 2018.
 

Quadre 1- Partit preferit per governar l'Ajuntament de Sant Celoni.

Resposta única a la pregunta: "Independentment de la persona, de quin partit prefereix que sigui l'alcalde de Sant Celoni?"


 

Quadre 2 - Projecció electoral.  Resposta a la pregunta "Si demà se celebressin eleccions a Sant Celoni, a quin partit creu que votaria?"


 

COMENTARIS

Bluf!
Anònim, 14/06/2018 a les 13:18
+3
-1
Sense saber encara cap candidat ni cap propsta pel poble aixo no pot ser res serio!
No m’ho crec
Anònim, 14/06/2018 a les 16:11
+7
-3
És impossible que pugi ERC i que baixi la CUP. Crec que JxC i CUP pujaran però ERC després de baixar-se els pantalons no pot pujar. Calen municipis republicans.
Vuelva castaño!
cuidadin, 14/06/2018 a les 17:38
+1
-6
Hay que inventar cosas, perder a su doctor favorito pone muy nerviosos al clan de los pujol, cuando vuleva Castaño el PSOE vencerá
Depen de les Llistes
Anònim, 14/06/2018 a les 20:28
+3
-1
Crec que abans de decidir el vot pel poble s'hauria de mirar els noms de les llistes. Molts buscan cadira. S'han de mirar persones valides pel poble i que siguin una mica presentables. Si en Castaño a der ser la Solució ..., estic intrigat per la llista de Ciutadans, segurament faran com el PP anys enrera, la llista amb cap persona de Sant Celoni.
Cup no baixarà
No puc creure res, 15/06/2018 a les 00:43
+5
-2
Pdcat treurà entre 7 i 8 regidors, tenen sens dubte el millor candidat.

La cup mantindrà resultat segur.

I ERC depèn de qui presentin, poden ser alterntiva dins les esquerres si busquen un bon candidat, sinó continuaran així.

El PSC treurà entre 2 a 3 , en decadència constant.

C’s segur que tindrá representavio.

Davant de tot això, Raül Garcia alcalde. Que s’ho faci pensar ERC, que ara hauria de pensar en ser alternativa, i no ho serà mai.

Potser cal una alternativa real de gent d’esquerres, amb la cup i independents que sigui capaç de guanyar. PlataformaEt volem
Bueno alcalde, 16/06/2018 a les 00:36
+17
-3
M’han dit que és possible que en Bueno es presenti .

Seria el millor candidat, per la seva experiència, és de Sumate i simpatitza molt.

Fes una llista realment d’esquerres i et votarà molta gent.

Tota la meva familia et votarem, i saps sumar molt.

No se com ERC no et posesn de cadidat.

Et volem d’alcalde.

Ma Antonia jurado
Ojalà hi hagués una formació sense lletres de partit polític.
Anònim, 17/06/2018 a les 11:33
+2
-0
Si ERC te que canviar una Ex-socialista per un Ex-Socialista, que s'ho faci mirar. Quedaran allà mateix.
Segurament si Ciutadans fa llista, Tots els Catalanofòbics del poble els votaran, això vol dir que el Psoe continuarà baixan. En Raul ho te molt be, a part que es una persona molt vàlida i preparada pel Poble, com ja demostra a l' area de Cultura.
Politica de 2on nivelll
Quins cadidats, 17/06/2018 a les 16:11
+7
-2
Cap dels candidats sabuts són bons politics.

Jo vull que hi hagués una llista gran alternativa d’esquerres amb gent com en Bueno, en Corpas, Arenas’s, independents i a guanyar.

Bueno presanta’t please, però amb plataforma, guanyaràs, i Sant celoni s’ho mereix

Neus codina
Bueno s'escriu priopos??
Anònim, 18/06/2018 a les 13:52
+4
-0
Deixa d'escriutret tu mateix Manel! Que ja et coneixem!!!
enquesta?
Anònim, 18/06/2018 a les 18:06
+1
-0
aquest tipus d enquesta es fa a sant celoni cada 4 anys...sempre surt el que vol qui paga...abans els socialistes i ara els covergents...aixo si rebaixan les espectatives dels oponens..
s us veu el llato
hi ha una cosa que es diu imparcialitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Eduard Vallhonesta s'estrena com a candidat del PSC a l'alcaldia de Sant Celoni
Eduard Vallhonesta s'estrena com a candidat del PSC a l'alcaldia de Sant Celoni | PSC
01/01/1970
L'actual primer secretari dels socialistes de Sant Celoni i regidor de l'Ajuntament ha estat proclamat per unanimitat