El 17 de juny torna el Combat d'Arbúcies

L'objectiu d'aquestes jornades és explicar la història del nostre poble

Redacció
11 de juny del 2018
Actualitzat a les 14:33h
Recreació històrica del Combat d'Arbúcies
Recreació històrica del Combat d'Arbúcies | AJA
El proper diumenge 17 de juny tornen les recreacions del Combat d'Arbúcies, en un principi previstes pel 8 d'abril i que la pluja va fer ajornar. Uns fets que van succeir el 13 de gener de 1714, en plena guerra de Successió, en el qual els sometents d'Arbúcies, Espinelves, Sant Hilari i Viladrau van infringir una derrota important a les tropes dels exèrcits borbònics que es dirigien d'Hostalric a Osona. Posteriorment, en represàlia, l'1 d'abril del mateix any, Arbúcies va ser totalment cremada.
 
L'objectiu de les jornades és explicar la història del poble, que no deixa de ser la part de la història del país. Com vivia, què feia la gent al segle XVIII, això és el que es vol mostrar. Com era la vida al Montseny el 1700? Com era la vida a la Catalunya rural i de muntanya. Coneixem molt bé que passava a Barcelona però, sabem què passava a Arbúcies? I si ho coneixem, per què no ho expliquem?
 
S'explicarà què eren les puntes de coixí, en quines robes s'utilitzaven i com es feien. I se sabrà que la gent jugava a bitlles, que eren a l'abast de tothom i que era un joc habitual. També es podrà aprendre'n a fer. Així com tastar, cap al migdia, l'escudella feta com es feia a les grans celebracions.
 

Preparant munició per al Combat d'Arbúcies Foto: AJA


La Teresa d'Arbúcies
 
Un dia per conèixer la història de la Teresa d'Arbúcies, "aquella dona que ens rep a casa seva  per explicar-nos que el seu marit i el seu fil gran han hagut de marxar i que es pregunta què serà de la terra si no tornen, què serà de la casa, què serà de nosaltres, i en ella podrem veure a moltes dones d'Arbúcies de llavors i de moltes altres èpoques", s'explica des de l'Ajuntament d'Arbúcies.
 
Una jornada en la que no hi faltaran els miquelets que recrearan els fets del Combat, a la riera, i muntaran els seus campaments a la plaça de la Vila. Faran instrucció, buscaran els millors fusellers als servei del rei i podran fer la jura a la bandera de Sant Narcís.

Diumenge 17 de juny, si la pluja aquest cop és clement, a partir de les 10 del matí Arbúcies torna al seu passa,  a la plaça de la Vila i a la riera per gaudir de la història.
Arxivat a