Prospeccions arqueològiques amb georadar al subsòl de la parròquia de Santa Maria de Palautordera

Aquesta tècnica no invasiva permet baixar fins a dos metres de profunditat es pot saber si al subsòl hi ha roques, sorres i altres materials, foses i restes arqueològiques

Prospeccions arqueològiques amb georadar a Santa Maria de Palautordera
Prospeccions arqueològiques amb georadar a Santa Maria de Palautordera | Jordi Purtí
Redacció
30 de maig del 2018
Aquest dimarts s'han portat a terme les tasques de prospecció arqueològica amb georadar de l'església Santa Maria de Santa Maria de Palautordera que permet descriure el subsòl i els objectes que s'hi troben. La feina ha consistit en passar un equip en línies equidistants i paral·leles que permet enregistrar les variacions relatives a la intensitat i al camp magnètic en extensió i detectar amb certa facilitat les alteracions que les estructures arqueològiques i, sobretot, les metàl·liques poden suposar, segons ha explicat Helena Ortiz de l'empresa SOT Prospeccions Arqueològiques.

En aquesat sentit, amb el georadar es pot baixar fins a dos metres de profunditat i per diferències de contrastos dels resultats obtinguts es pot saber si al subsòl hi ha roques, sorres i altres materials. També identificar si hi foses, restes arqueològiques "Es tracta de dibuixar el subsòl", diu Helena Ortiz.

De fet, és la utilització de tècniques no invasives ni destructives que posa a l'abast dels geòlegs, arqueòlegs i equips d'excavacions per optimitzar els recursos i fer les excavacions puntuals allà on cal realment, cosa que permet també gestionar millor el patrimoni estalviant despeses i recursos perquè s'evita anar a cegues.