Premiat un projecte d'adaptació al canvi climàtic de la finca Muntanya de Matagalls

La finca és ubicada dintre del Parc Natural del Montseny i el projecte l'ha presentat la Diputació de Girona

per Redacció , 26 de maig de 2018 a les 00:00 |
Premi a la Diputació de Girona per un projecte d'adaptació al canvi climàtic en una finca del Matagalls | Diputació Girona
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'organització estatal d'institucions implicades en la planificació i gestió d'espais protegits EUROPARC-Espanya ha atorgat a la Diputació de Girona el premi Experiències Inspiradores pel projecte d'ordenació forestal per a l'adaptació al canvi climàtic de la finca Muntanya de Matagalls. La finca, ubicada dins el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, té una extensió de 361 hectàrees, de les quals 185 són de superfície forestal arbrada, principalment faigs, alzines i roures.
 

Segons ha assenyalat el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella, "els boscos de Matagalls ja estan patint els efectes del canvi climàtic, com ara sequera, gelades tardanes i canvis en la distribució d'espècies. Per això, a la Diputació, hem elaborat aquest projecte, que vol disminuir aquests efectes i, alhora, fer els boscos més resistents". El projecte proposa executar una gestió forestal que potenciï els boscos mixtos, redueixi la competència entre els arbres perquè puguin créixer millor i  lluitar contra espècies invasores.
 

Lluís Costabella ha recollit el premi en un acte emmarcat en el XX Congrés EUROPARC, que s'està duent a terme aquests dies a Covadonga (Astúries). El projecte de la Diputació ha estat escollit entre cinquanta-una candidatures. Podien presentar-s’hi els projectes o actuacions realitzats a àrees protegides d'arreu de l'Estat espanyol, amb l'objectiu explícit de millorar la capacitat d'adaptació al canvi climàtic d'espècies, hàbitats o ecosistemes.
 

Accions d'adaptació al canvi climàtic
 
Algunes de les accions més destacades del projecte són:
– Recuperació de pastures mitjançant desbrossament i cremes controlades prescrites.
– Conservació de boscos vells.
– Potenciació de masses mixtes mitjançant silvicultura de l'arbre individual i selecció de peus de futur de diferents espècies.
– Establiment de models de gestió forestal adaptativa en el faig; reducció de la competència i silvicultura de l'arbre individual.
– Avaluació de la viabilitat de la reintroducció del tritó del Montseny.
– No gestió de diferents rodals madurs o premadurs per a la seva evolució lliure.
– Diversificació d’estructures forestals i generació de fusta morta.
 

 

Participació