memòria històrica

L'Ajuntament de Sant Celoni rep els alumnes de l'Institut Baix Montseny que han viatjat a Mauthausen

Els nou alumnes i la seva professora d'història expliquen l'experiència viscuda en aquest camp de concentració nazi

per Redacció, 16 de maig de 2018 a les 19:32 |
L'alcalde de Sant Celoni amb les alumnes que han viatjat a Mauthausen i les seves famílies | AJSC
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Nou alumnes de l'Institut Baix Montseny de Sant Celoni han viatjat aquest mes de maig -del 4 al 7- al camp de concentració nazi de Mauthausen per participar en el 73è aniversari de l'alliberament d'aquest camp i que s'emmarca en la commemoració anual al costat de les delegacions de tots els països i col·lectius que hi van patir i morir. El viatge el van fer acompanyats per una professora del Seminari de Geografia i Història amb l'associació Amical Mauthausen. Aquest és el sisè any que hi participa l'Institut Baix Montseny, i novament, es compta amb una subvenció de l'Ajuntament de Sant Celoni. Precisament, l'alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu ha rebut al consistori la delegació celonina i els seus familiars.

Prèviament al viatge, els alumnes han fet molta feina; han preparat l'acte per recordar les víctimes celonines de la deportació i han participat en les trobades d'alumnes de la xarxa Mai més d'instituts que treballen per la memòria i la prevenció del feixisme. A més a més, han començat la feina de conscienciació als joves de la seva edat sobre les barbàries que van cometre els nazis i el que significa el rebrot del feixisme a Europa.

Durant el viatge, les alumnes han visitat els diferents llocs de memòria: Hartheim, Mauthausen i Gusen; i han participat en els actes d'homenatge internacionals i en les activitats pedagògiques del viatge.Acte emotiu

L'acte va tenir un to molt emotiu on el protagonisme va ser dels joves on van poder explicar les seves vivències i sentiments durant el viatge a les seves famílies i a l'alcalde. Les joves van manifestar l'experiència colpidora que ha estat per ells aquest viatge i la seva "necessitat de donar testimoni i animar a altres joves a fer aquest viatge per lluitar contra l'oblit i la indiferència i treballar perquè mai més torni a succeir". Les famílies van exposar que "han viscut aquesta experiència dels seus fills i filles com un pas cap a la maduresa des de la reflexió i el compromís amb el futur".

La seva professora d'Història, Laura Sicart, va posar de manifest que "el viatge és una classe d'Història viva. Aquesta experiència vital, de ben segur, portarà als joves a tenir una visió més madura, crítica i reflexiva del món".

L'alcalde, Francesc Deulofeu, va manifestar als joves i a les seves famílies que "aquestes experiències vitals colpidores deixen petjades profundes que obren noves portes". També, els "va agrair el seu testimoni i empenta per compartir aquesta experiència".

La tasca més important ve ara després del viatge perquè explicaran la seva experiència als alumnes de 4t d'ESO de totes les escoles de Sant Celoni i faran diferents actes per fer arribar el seu testimoni a la ciutadania de Sant Celoni.

 

Participació