tribunals

Sant Celoni es concentrarà avui contra la sentència per abús sexual a «la Manada»

La resolució del tribunal que descarta la violació genera rebuig entre les persones concentrades a l'exterior del jutjats

per Aida Morales , 26 d'abril de 2018 a les 17:53 |
Els membres de La Manada, el grup d'homes acusats de violació múltiple | ND
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La CUP de Sant Celoni ha convocat per a avui dijous una manifestació a la plaça de la Vila per protestar contra la sentència que ha condemnat a 9 anys els membres de la Manada per un delicte d'abús sexual durant els Sanfermines de 2016 a una noia. La convocatòria és a les 8 del vespre, té per lema "La manada som nosaltres" i es convoca contra la "justícia patriarcal".

 
La sentència

L'Audiència de Navarra ha condemnat els membres de "la Manada" a 9 anys de presó per un delicte continuat d'abús sexual, segons ha anunciat el magistrat aquest dijous, en la lectura de la sentència. El tribunal també condemna els joves a indemnitzar la noia amb 50.000 euros de forma conjunta i solidària, i a pagar 1.531,37 euros al Servei de Salut de Navarra. A més, els imposa la prohibició d'acostar-se a una distància inferior a 500 metres d'ella, així com comunicar-se amb la víctima per qualsevol mitjà. 

Per contra, segons ha explicat el magistrat, se'ls absol per un delicte continuat d'agressió sexual, el que hagués justificat la violació en grup, i d'un delicte de robatori amb violència i intimidació, i contra la integritat moral.  

La sentència surt cinc mesos després del judici, en una compareixença sense la presència dels acusats. Durant la vista, s'havia jutjat la presumpta violació en grup a una noia durant els Sanfermines del 2016, i ja des que es van denunciar els fets, el cas es va convertir en un dels grans successos dels últims anys. Fins el moment en què s'ha conegut la decisió del tribunal, però, encara hi havia totes les possibilitats obertes, fins i tot una possible absolució dels cinc investigats: José Ángel Prenda, Jesús Escudero, Ángel Boza, el militar Alfonso Jesús Cabezuelo i el guàrdia civil A.M.G. Tots ells, des de fa dos anys, resten en presó provisional.

Indignació a l'exterior

La sentència de l'Audiència de Navarra que rebaixa la pena d'agressió sexual a abús sexual i, per tant, condemna els cinc nois només a la meitat d'anys de presó que se'ls demanava, ha generat una forta indignació a l'exterior del tribunal. Desenes de persones s'hi han reunit durant el matí, per reclamar una sentència ferma contra les agressions sexuals i el masclisme.
  Per altra banda, també s'han convocat diverses concentracions de rebuig a la sentència. Moviments feministes i per la igualtat han fet una crida a les principals ciutats de l'estat espanyol, tot i que també alguns ajuntaments. En el cas de Barcelona es preveu una concentració a la plaça de Sant Jaume a les 19.00 hores.

El vot particular d'un dels magistrats

La sentència ha comptat amb el que s'anomena un vot particular, d'un dels tres magistrats, és a dir, una opinió divergent emesa per un dels membres del tribunal, en contra de la majoria. Segons ha indicat l'Audiència de Navarra, aquest apostava per l'absolució dels acusats.

Durant el procés de deliberació, els magistrats José Francisco Cobo i Raquel Fernandino ja s'havien mostrat partidaris a donar credibilitat a la versió de la víctima. No obstant això, Ricardo González creia que els fets no estaven prou provats i, fins i tot, havia votat a favor de la llibertat provisional dels cinc nois, en presó des de fa gairebé dos anys.

Relacions consentides?

Un dels elements que ha determinat el pes de la pena i que també va marcar el judici va ser el fet de si les relacions sexuals que es van tenir amb la noia van ser consentides o no. En aquest punt, els joves afirmaven que sí, ja que ella no havia forcejat, ni s'havia queixat, segons el vídeo que es va fer servir com a prova. En la seva declaració, la jove va dir que no havia pogut "reaccionar" i que havia quedat paralitzada per la por. La versió d'ella, però, ha variat, i a això també s'han aferrat les defenses dels acusats. Si bé en un primer moment va dir que li havien tapat la boca abans d'entrar al portal, més endavant va afirmar que havia entrat al portal per voluntat pròpia, pensant que "anaven a fumar un porro".

Aquesta confusió és una de les principals causes de la demora de la sentència, que s'havia de conèixer a principis d'any, i que ha motivat el debat entre els magistrats sobre si l'agressió sexual havia estat o no una violació en grup, més o menys consentida, o un abús, tal com finalment s'ha considerat.

En aquest punt, durant el judici els acusats van declarar-se innocents, mentre que el fiscal va considerar que la violació estava "totalment acreditada". 

Pel que fa a la sentència, les dues parts poden presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Navarra i, posteriorment, al Tribunal Suprem. Això podria suposar que la causa s'allargués, com a mínim, un any. 

 

 

Participació