Cap de setmana de Fira del Monestir 2018 a Breda

Com cada edició de la fira hi ha programades diverses conferències i presentacions de llibres relacionats amb diferents aspectes de la vida als monestirs

Aquest cap de setmana torna la Fira del Monestir de Breda
Aquest cap de setmana torna la Fira del Monestir de Breda | AJB
Redacció
20 d'abril del 2018
Actualitzat a les 16:11h
El cap de setmana del 21 i 22 d'abril Breda celebrarà la tercera edició de la Fira del Monestir, juntament amb la Festa de l'Ajust, celebració d'origen medieval que arriba a la seva 755a edició. Durant aquests dos dies l'activitat es concentrarà al nucli històric de la vila, a l'entorn de l'antic Monestir de Sant Salvador. El cenobi benedictí del segle XI és la joia del patrimoni bredenc, i raó de ser d'una fira que mostra diferents aspectes de la vida monacal. Enguany es compleix el 950è aniversari de la consagració del mateix.

El cap de setmana de fira combina diferents activitats de la vida monacal i altres atraccions com un mercat medieval amb productes alimentaris i d'artesania. El vessant divulgatiu també està fortament present. L'activitat més destacada serà la sèrie de visites guiades al Monestir de Sant Salvador, incloent-hi les excavacions arqueològiques produïdes recentment a la zona del claustre. Com cada edició de la fira hi ha programades diverses conferències i presentacions de llibres relacionats amb diferents aspectes de la vida als monestirs. Una de les més destacades serà el taller de tast de tisanes i herbes remeieres a càrrec del frare caputxí Fra Valentí, que s'ofereix a la Fira del Monestir des de la seva primera edició.

Durant els dos dies es podrà veure una mostra d'oficis monacals, com el d'escrivà, el de picapedrer o l'elaboració de licors espirituosos. El programa d'enguany també conté propostes d'oci molt vistoses i espectaculars per al visitant, com actuacions de faquirs i bufons, espectacles de foc o un campanar mòbil amb cinc grans campanes i dues rodes de Glòria que aniran fent tocs i voltejos durant la fira.

Gastronomia

La fira també té un vessant gastronòmic, que es veurà reflectit amb el mercat de productes alimentaris i amb diversos actes al llarg de la jornada de diumenge. Al migdia tots els visitants podran degustar tastets de porc prèviament rostit en directe durant tot el matí a la plaça de la Vila. Per la tarda tindrà lloc un tast de vins del Celler Scala Dei, elaborats a l’entorn de La Cartoixa d’Escaladei, al Priorat.

Altres activitats que tindran lloc durant aquesta Fira del Monestir són una cantada de la Coral d'Antics Escolans de Montserrat el dissabte a la tarda i la ja clàssica activitat "Dibuixem el Monestir", en la que els membres del col·lectiu Urban Sketchers Girona es distribuiran durant tot el diumenge al matí per diferents racons del nucli històric del municipi per dibuixar el Monestir de Sant Salvador. La cloenda de la fira anirà de la mà amb l'espectacle "La Mort recorre carrers i carrerons".

La Festa de l’Ajust, tradició de l’edat mitjana

Des de l'any 2016 la Fira del Monestir s'associa amb la Festa de l'Ajust, que es celebra cada tercer diumenge després de Pasqua, seguint una tradició que perdura des del segle XIII. Es recorda el trasllat de part de les relíquies dels màrtirs cordovesos Sant Iscle i Santa Victòria al monestir de Sant Salvador de Breda, essent una donació del vescomte Grau de Cabrera, senyor del castell de Montsoriu i membre de la família promotora de la construcció del cenobi bredenc.

El cap de setmana del 21 i 22 d’abril també tindran lloc diverses activitats per a celebrar aquesta festa amb segles d'història. No faltaran actes com una cercavila amb els Gegants de Breda; nit de festa al Cercle Bredenc amb els grups A Tribut FM i Leebets; el mercat sense diners ni intercanvi "Agafa el que vulguis" organitzat pel Banc del Temps de Breda; una exhibició de ball en línia a càrrec del Coutry Breda; sardanes amb la cobla Els Rossinyolets i la Missa Solemne en Honor als patrons Sant Iscle i Santa Victòria a l'església parroquial.