Jornades de Recreació Històrica del «Combat d'Arbúcies»

Aquest diumenge també es podrà conèixer la història de la Teresa d’Arbúcies i les bitlles catalanes, algunes de les activitats de la jornada

El Combat d'Arbúcies torna aquest diumenge
El Combat d'Arbúcies torna aquest diumenge | AJA
Redacció
06 d'abril del 2018
Actualitzat a les 14:47h
Un any més, i ja en són cinc, Arbúcies es proposa commemorar els fets del Combat d'Arbúcies. Uns fets que es remunten al 13 de gener de 1714, en plena Guerra de Successió, en què el sometent d'Arbúcies, Espinelves, Sant Hilari i Viladrau van infringir una derrota important a les tropes dels exèrcits borbònics quan es dirigien d'Hostalric a Osona. Posteriorment, en represàlia, l'1 d’abril del mateix any, Arbúcies va ser cremada totalment.
 
L'objectiu de les jornades és explicar la història del poble, que no deixa de ser part de la història del país. "Allò que hem fet i ens ha passat i fa que siguem el que som i com som", expliquen els organitzadors.
 
Com vivia, què feia la gent al segle XVIII, això és el que es vol mostrar. Com era la vida al Montseny al 1700? Com era la vida a la Catalunya rural i de muntanya. Coneixem molt bé què passava a Barcelona però, sabem què passava a Arbúcies? I si ho coneixem, per què no ho expliquem?
 

Combat d'Arbúcies Foto: AJA


 S'explicarà què eren les puntes de coixí, en quines robes s'utilitzava i com es feien. I es podrà saber que la gent jugava a bitlles, que eren a l’abast de tothom i que era un joc habitual. Però no tant sols això, també es podrà aprendre i fer. Així com tastar l'escudella com es feia a les grans celebracions.
 
També es viurà la història de la Teresa d'Arbúcies, "aquella dona que ens rep a casa seva per explicar-nos que el seu marit i el seu fil gran han hagut de marxar i que es pregunta què serà de la terra si no tornen,  què serà de la casa, què serà de nosaltres, i en ella podrem veure a moltes dones d'Arbúcies de llavors i de moltes altres èpoques".
 
Els Miquelets faran la recreació dels fets del Combat, a la riera, i muntaran els seus campaments a la plaça de la Vila. Faran instrucció, buscaran els millors fusellers als servei del rei i podran fer la jura a la bandera de Sant Narcís. Diumenge 8 d'abril a partir de les 10 del matí a la plaça de la Vila i a la riera.
 

Preparant munició per al Combat d'Arbúcies Foto: AJA

Arxivat a