Una vintena d'alcaldes del Vallès Oriental aposta «per una resposta unitària en defensa dels principis democràtics»

“Han suspès la democràcia. Ja n’hi ha prou”, alerten

Una de les últimes trobades del Consell d'Alcaldes del Vallès Oriental
Una de les últimes trobades del Consell d'Alcaldes del Vallès Oriental | CCVOR
Redacció
26 de març del 2018
Actualitzat a les 22:32h
21 alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental ja han donat suport a una declaració que aposta “per una resposta unitària en defensa dels principis democràtics i dels drets civils i polítics”. Aquest dimarts a la tarda es farà un acte públic a la Porxada de Granollers per signar aquesta declaració.

En el document, els alcaldes alerten que “ens trobem en un context d'involució democràtica sense precedents” i que critiquen que en els darrers temps “hem vist com es retallaven i vulneraven progressivament drets fonamentals. Hem vist com es perseguia policialment un referèndum, i com es reprimia violentament les persones que hi havien anat per votar”.
Els batlles també defensen que “criminalitzar idees polítiques legítimes i considerar accions polítiques pròpies d'una democràcia com a fets delictius, no és justícia, és repressió”. “Empresonar persones per les seves idees polítiques i denegar la llibertat a qui no renuncia als seus ideals legítims, és acabar amb la llibertat ideològica”.

Els alcaldes qualifiquen com “un pas més” les “injustes decisions preses pels tribunals”. En aquest sentit, qualifiquen l’empresonament del paretà Jordi Turull com “un atac més al cor de la democràcia”.

Per tot plegat, defensen que “ningú no pot restar indiferent davant d'aquest atac: ens interpel·la a totes i tots els que estimem la democràcia, la justícia i les llibertats, amb independència de les nostres opcions partidistes i ideològiques”.

Tot seguit, a més dels polítics a la presó i a l’exili, recorden que “el Govern està intervingut i el Parlament assetjat pels tribunals, al qual no es permet desenvolupar lliurement les seves funcions, inclosa la primera i essencial, la d'elegir el President de la Generalitat”. La declaració afegeix que s’ignoren la separació de poders i els drets polítics de la ciutadania”. “Han suspès la democràcia. Ja n’hi ha prou”, criden.
 
Front comú i transversal

El document proposa “un front unitari, des del Vallès Oriental, en defensa de la democràcia i dels drets fonamentals. Un front transversal, basat en el respecte de la pluralitat. Una aliança de tots els demòcrates per a exigir i aconseguir la llibertat de les persones perseguides per haver posat en mans de la ciutadania les decisions sobre el futur polític d'aquest país. Perquè el seu empresonament és injust. És innecessari. És indigne d'un país democràtic. És propi d'un règim autoritari”.

També destaquen que “aquest no és un embat de banderes, sinó de valors universals. Per això, emplacem els demòcrates del Vallès Oriental a unir-nos en la defensa de la pau i la llibertat. Proposem l’adhesió de totes les alcaldesses i tots els alcaldes del Vallès Oriental al front per la democràcia i contra la repressió, proposat pel president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, amb l’objectiu d’eixamplar aquest moviment a d’altres col·lectius de la comarca: sindicats, patronals i associacions cíviques”. “La sensació d'indefensió i d'injustícia és molt gran. Però la resposta, ara més que mai, ha de ser cívica, pacífica, democràtica i massiva. I ha de ser política. Posem la política al centre. Ara, és l'hora de la política”.

El manifest continua: “Són moments greus. Però és precisament en les hores greus quan hem de demostrar la nostra fermesa, les nostres conviccions, el nostre compromís amb les persones, amb la democràcia, i amb el país. Que tothom que avui viu la grisor d'aquests moments estigui segur que aquest país sempre continua endavant, digne i amb el cap ben alt”.

Finalment, acaben: “Malgrat la duresa de l'embat que hem rebut, volem transmetre un missatge d'esperança. Estem convençuts que si actuem conjuntament, des de la societat i les institucions, si som persistents, si ens mantenim ferms, si perseverem en la defensa dels principis democràtics, no només aconseguirem posar fi a les imposicions i la repressió, sinó que podrem aspirar -cadascú des de les seves legítimes opcions polítiques- a construir un país millor, més just i més lliure”.