Breda comença el procés de Pressupostos Participatius 2018

Destinarà una partida de 15.000 euros del pressupost municipal a accions proposades i triades per la ciutadania

Escrutini votació dels pressupostos pasrticipatius 2017 a Breda
Escrutini votació dels pressupostos pasrticipatius 2017 a Breda | AJB
Redacció
01 de març del 2018
Aquest mes de març s'inicia el procés de participació ciutadana que destinarà una partida de 15.000 euros del pressupost municipal a accions proposades i triades per la ciutadania. Aquest procés continua la línia seguida l'any 2017, quan es van destinar 10.000 euros a pressupostos participatius. D’aquesta forma l’Ajuntament de Breda vol promoure la participació dels vilatans i vilatanes en la vida quotidiana col·lectiva com a expressió de govern democràtic i amb la voluntat d’aconseguir una major identificació del municipi.

El procés es dividirà en diverses fases. Durant els mesos de març i abril serà el període de presentació de propostes, tràmit que podran realitzar els majors de 16 anys empadronats al municipi, entitats presents al Registre d'Entitats Municipal i empreses amb seu social a Breda. Per a presentar una proposta cal omplir un formulari que es distribuirà a totes les llars del municipi adjuntant un pressupost que no sobrepassi els 15.000 euros, IVA inclòs. El termini de presentació s'allargarà fins el 30 d'abril. Es podrà entregar de dilluns a divendres a l'OAC i dissabtes i diumenges al Centre Cultural Els Forns durant els seus respectius horaris d'obertura, així com pels serveis telemàtics (E-TRAM), habilitats al web municipal. Les propostes presentades han de ser inclusives i dirigides a la població, sostenibles, adequades a la legalitat i viables tècnicament.

Un cop acabada la fase de presentació de propostes els tècnics municipals estudiaran i valoraran les propostes rebudes durant el mes de maig. En aquesta fase es filtraran totes les propostes rebudes i es descartaran aquelles que no compleixin amb els requisits establerts. Durant l'última setmana de maig tindrà lloc un taller participatiu on la ciutadania podrà valorar les propostes finalistes.

La fase de votació començarà el dia 1 de juny i s'allargarà durant tot el mes. Els punts de votació seran l'OAC de dilluns a divendres i el Centre Cultural Els Forns els caps de setmana durant els seus horaris d'obertura. Tindran dret a vot els majors de 16 anys empadronats a Breda, que hauran de presentar el DNI al moment de votar. Per a fer efectiu el vot es distribuirà a totes les llars del municipi i al web municipal una butlleta amb les propostes finalistes. Es podran escollir fins a 3 marcant amb una ‘X’ les opcions preferides.

Finalment el dia 1 de juliol tindrà lloc l'escrutini públic que determinarà la proposta o propostes guanyadores, que s'implementaran durant el segon semestre de 2018. Es portaran a terme les propostes més votades fins a esgotar la partida de 15.000 euros. És a dir, si la proposta més votada no esgota el pressupost i les següents entren dins d'aquesta quantitat també es realitzaran.

Amb aquest procés participatiu l'Ajuntament de Breda pretén assolir diversos objectius a nivell de poble, tals com promoure la participació de la ciutadania bredenca en la vida quotidiana col·lectiva; aconseguir una major identificació dels veïns amb la vila i augmentar la seva implicació; conèixer les necessitats dels veïns; promocionar una sèrie de valors imprescindibles en democràcia com empoderament, inclusió, igualtat, horitzontalitat, transparència i finalment planificar la despesa municipal el màxim d'ajustada a les prioritats ciutadanes.