La nevada dona una treva però encara provoca problemes a moltes carreteres

L'Eix Transversal, la C-17 i l'AP-7, les vies més afectades | Protecció Civil manté activat el Neucat en alerta per un episodi que s'allargarà fins al dimecres al conjunt del país .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 44px; line-height: 47px; }

La nevada a la plaça de Manlleu, Osona
La nevada a la plaça de Manlleu, Osona | Adrià Costa
Pere Pratdesaba / Arnau Urgell
27 de febrer del 2018
Actualitzat a les 7:38h
El temporal de neu que des de dilluns a la tarda afecta les comarques del nord-est i de la Catalunya Central ha donat una treva però es reactivarà a partir d'aquest dimarts a la tarda. Tanmateix, els problemes persisteixen a moltes carreteres principals especialment la C-25 –les cadenes són obligatòries en un llarg tram entre Avinyó (el Bages) i Girona- així com la C-17 a Osona i el Ripollès i els túnels de Bracons, entre Osona i la Garrotxa. També hi ha afectacions en carreteres secundàries d'Osona i la Selva.

Osona va ser la comarca on la nevada més notable, amb acumulacions que es van acostar als 20 centímetres a la plana de Vic, i això ha provocat la suspensió de les classes a la Universitat de Vic i la suspensió de tot el transport escolar. Està previst que també se suprimeixin rutes per anar a les escoles d'altres comarques.

- Consulta en directe els problemes de trànsit
 

Intensa nevada aquesta nit a Osona. Foto: Josep Maria Montaner


La nevada va arrencar al nord-est

La nevada va arrencar amb força aquest dilluns a la tarda a les comarques del nord-est, especialment la Garrotxa i el Ripollès, i ràpidament va anar guanyant terreny en zones properes com la Selva, Osona, el Berguedà, el Moianès, el Gironès i punts del Vallès Oriental. Fins i tot, s'ha vist neu de manera més testimonial al Maresme, al Baix Llobregat i al Barcelonès.

Els gruixos –especialment a Osona i zones properes- han arribat a superar el 15 centímetres en punts poc habituals i l'emblanquinada ha estat notable en capitals de comarca com com Olot, Ripoll, Vic i Berga.

La carretera C-25, l'Eix Transversal, ha estat una de les vies més afectades i fins a primera hora del matí s'ha mantingut tallada a causa de la neu, entre els municipis d'Arbúcies (Selva) i Calldetenes (Osona). Hores d'ara les cadenes són obligatòries en un llarg tram entre Avinyó (Bages) i Girona i es manté la prohibició de circulació als camions.

Durant la nit, desenes de persones han  quedat encallades a l'alçada de Sant Bartomeu del Grau, a Osona, a causa de l'accident d'un camió. El vehicle ja ha estat retirat i la circulació s'està normalitzant, però els afectats han hagut de passar part de la nit a la carretera.

Una altra via amb la circulació complicada és la C-17. Durant 55 quilòmetres, entre la Garriga (Vallès Oriental) i Montesquiu (Osona), s'han hagut d'utilitzar cadenes al llarg de la nit. Igualment, els camions tenen prohibit de circular-hi. Encara a Osona, la B-522 entre Vic i Manlleu presenta també obligatorietat de cadenes, mentre que la BV-5305 entre Taradell i Sant Miquel de Balenyà està tallada per l'excés de neu.

A l'AP-7, entre Vilafranca i Barcelona també s'ha de circular amb precaució. 

En aquests moments, el problema és el glaç que es pugui acumular a les carreteres, a causa de l'intens fred que fa. A les zones on aquesta nit ha nevat de valent, a hores d'ara els termòmetres s'han desplomat per sota dels zero graus. Protecció Civil, que ha activat el pla Neucat, demana circular amb precaució i evitar el cotxe en la mesura que sigui possible.
  

La nevada emblanquina els carrers d'Olot. Foto: Martí Albesa
 

Ripoll, ben emblanquinat aquest vespre Foto: Mercè Mauri


Les nevades es reactivaran

Aquest dimarts, la cota es pot situar pràcticament a nivell del mar. Els ruixats de neu es mantindran ben bé fins dimarts al migdia en aquestes zones amb una cota que es mourà entre els 0 i els 200 metres. Durant tot dimarts, la nuvolositat serà abundant i les temperatures seran de cru hivern amb màximes que en els millors dels casos només arribaran als 4º o 5º, sobretot al sud i a la costa. La nevada es reactivarà al sud de Lleida i de Tarragona a la tarda amb una cota de neu d’uns 200 metres.

A partir de llavors, en arribarà una potent pertorbació provinent del sud de la península que portarà precipitacions arreu que s’estendran de sud a nord al llarg de la matinada i matí de dimecres. Atenció perquè la cota de neu, inicialment, es mourà al voltant dels 200 metres al sud del país i dels 100 o fins i tot per sota a la resta.

Això ens fa pensar que de matinada i fins a mig matí de dimecres podem tenir nevades transitòries però abundants fins pràcticament la mateixa costa al centre i sud del país. A partir de llavors, però, la massa d’aire més càlida associada a la pertorbació farà pujar les temperatures i també la cota de neu fins els 1.000 metres i fins i tot els 1.500 a la tarda. Ja no nevaria fora de les cotes altes del Pirineu i les pluges es mantindrien ben bé fins dijous.
 
Avisos per neu per dimarts i dimecres

Avís per neu dimarts 27 de febrer Foto: Meteocat
 

Avís per neu per dimecres 28 de febrer Foto: Meteocat