Els veïns de Santa Maria de Palautordera diuen la seva en la redacció del Pla Local d'Habitatge

Els veïns de Santa Maria de Palautordera debaten sobre el futur de l'habitatge al municipi
Els veïns de Santa Maria de Palautordera debaten sobre el futur de l'habitatge al municipi | Jordi Purtí
24 de febrer del 2018
Actualitzat el 25 de febrer a les 17:52h
Un total de vint-i-tres persones van prendre part dijous d'aquesta setmana a la sessió de participació oberta a la ciutadania on es demanava als assistents la seva opinió i informació sobre l'anàlisi que fins el moment ha realitzat l'equip redactor del Pla Local d'Habitatge (PLH).

La sessió es va organitzar en dues parts. En la primera es va informar del resultat de l'anàlisi i diagnosi elaborades fins el moment perquè la ciutadania conegués el perfil del municipi en matèria d'habitatge. En la segona es van organitzar tres grups de debat que van debatre sobre tres aspectes: la situació del parc d'habitatges del municipi, el perfil social de la població, i el planejament urbanístic i les polítiques locals d’habitatge.

Pel que fa a l'anàlisi presentada per l'equip redactor, es destaquen els aspectes com que Santa Maria de Palautordera és un municipi atractiu per viure-hi per la qualitat de vida i per la facilitat de comunicacions, que fa que atregui població de municipis propers i de l'àrea metropolitana de Barcelona.

També que el parc d’habitatges està esbiaixat cap a habitatges unifamiliars de grans dimensions, i això dificulta que es pugui atendre a totes les demandes dels diferents perfils socials existents al municipi. L'actual planejament urbanístic preveu que el poble pugui créixer, però les càrregues financeres per al desenvolupament dels nous sectors frena la iniciativa dels propietaris davant una recuperació econòmica encara incerta.
 

L'equip redactor del Pla, empresa Porta Cabot, explica als veïns la diagnosi actual de l'habitatge a Palau Foto: Jordi Purtí



Polítiques d'habitatge

Es destaca la priorització que fa l'equip de govern per desenvolupar polítiques d'habitatge, que s'ha demostrat amb l'increment de pressupost els dos últims anys i la pròpia elaboració del Pla d'habitatge. Gairebé 123.000 euros l'any 2017 i es preveu dedicar-hi 222.000 euros l'any 2018.

En aquests grups van sorgir diferents aspectes d'interès per als assistents. A un grup concret de persones els va preocupar la situació del seu bloc de pisos, propietat d'una entitat financera, on hi són de lloguer i no saben si se'ls renovarà el contracte de lloguer i no coneixen les intencions d'aquest banc.

De la mateixa manera que va sorgir la necessitat d'augmentar l'oferta d'habitatge per atendre la demanda de la població, que està creixent. En aquesta línia també es posa en valor que la preeminència d'habitatge unifamiliar no facilita que es construeixi nou habitatge que doni resposta a aquesta demanda creixent.

En aquest sentit, l'actual planejament urbanístic no respon a la demanda de la població, que ha canviat respecte al moment de quan es va redactar el pla urbanístic.

El proper 21 de març hi haurà una nova sessió de participació ciutadana per debatre sobre la proposta d'actuacions. A més, tots els veïns poden participar en línia a través de la pàgina web i respondre a un qüestionari a través del qual es pretén arribar al màxim nombre de persones possible per obtenir informació qualitativa, difondre l'actual procés de redacció del PLH i promoure la participació de tota la ciutadania.
 

Jordi Xena, alcalde de Santa Maria de Palautordera, explica els objectius del PLH Foto: Jordi Purtí