La neu podrà arribar a línia de mar la setmana que ve a Catalunya

Els models a mitjà termini indiquen una forta baixada de la temperatura a tota Europa a partir de dilluns

Nevada al Tibidabo, a principis de febrer
Nevada al Tibidabo, a principis de febrer | Alfons Puertas / Observatori Fabra
Redacció
23 de febrer del 2018
Actualitzat a les 15:55h
L'inici de l'any a nivell meteorològic està sent una veritable muntanya russa, i la presència de neu en cotes poc habituals i el fred intens han estat una dinàmica que no es veia des de feia anys. De cara a la setmana que ve hi ha un nou avís del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), on adverteix no només de fred intens sinó també d'un episodi de nevades que podria durar més de 24 hores i que podria arribar fins la mateixa línia de mar en ciutats com la mateixa Barcelona.

Tot plegat com a conseqüència d'un potent anticicló situat als països nòrdics que donarà lloc a l’arribada d’una massa d’aire molt fred, que afectarà Europa amb temperatures extremadament baixes durant la setmana vinent. La combinació d’aquest anticicló amb una profunda depressió centrada a les Açores causarà precipitacions en forma de neu a cotes baixes a Catalunya.
 

Gràfic de temperatura prevista per la setmana que ve a Europa. Foto: SMC


El SMC apunta que tot i que encara hi ha certes discrepàncies en els models a mitjà termini, aquests indiquen que la bossa d’aire fred es mourà cap a latituds més baixes i afectarà Catalunya entre dimarts i dimecres, 27 i 28 de febrer. En aquest escenari es preveu un episodi de neu extens, amb una cota que podria baixar fins a nivell de mar.

Els gruixos acumulats en tot l’episodi podran ser d’entre 0 i 5 cm a punts del litoral, entre 5 i 15 cm al prelitoral i a la depressió Central i entre 15 i 30 cm al Pirineu i Prepirineu, sobretot al vessant sud. La cota de neu pujarà a partir de dimecres a migdia, i dijous les precipitacions en forma de neu s’aniran restringint al Pirineu i Prepirineu.
 

Pressió a nivell de mar prevista per la setmana que ve. Foto: SMC


A més, dimarts i dimecres seran dies molt freds, tant de dia com de nit, amb glaçades que seran febles i puntuals a punts del litoral i entre moderades i fortes a l’interior. Per tot plegat, s'ha emès preavisos de situació meteorològica de perill per neu i fred per dimarts 27 i per dimecres 28 de febrer.