vespa asiàtica

Sant Pere de Vilamajor demana col·laboració per eliminar nius primaris de vespa asiàtica

De cada nius primari se'n poden crear vint més

| 07/02/2018 a les 06:30h
Arxivat a: Medi ambient, vespa velutina, Sant Pere de Vilamajor, vespa asiàtica
Niu de vespa velutina a Can Coll, al Montnegre
Niu de vespa velutina a Can Coll, al Montnegre | Antoni Armengol /Anura Montseny

La presència de la vespa velutina -coneguda popularment per vespa asiàtica- al Baix Montseny ja és un fet des de fa com a mínim dos anys quan es van descobrir els dos primers nius a Sant Celoni i a Gualba. Des de llavors la seva expansió és imparable i ja s'han despenjat un bon nombre de nius, tal com hem anat informat abastament.
 
En aquest sentit, Antoni Armengol, propietari de l'empresa Anura Montseny explica que les localitzacions dels nius a la zona del Baix Montseny, han estat molt diverses i algunes sorprenents. En la majoria de casos s'han detectat en arbres com platanus, i pollancres a molta alçada, però també en verns, alzines, roures, i pins. Altres localitzacions han estat en arbustos a 50 cms del terra i dins el pati d'una casa al costat de l'Hospital de Sant Celoni, o al terra, sota una caixa de cartró dins també del pati d'una casa. En quant a nius primaris sè n'han detectat diversos en ràfecs de cases, i fins i tot dins una caixa d'abelles. 

I amb la finalitat de detectar nius primaris de vespa velutina l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor ha fet una crida a la ciutadania perquè revisin les cornises de les teulades, garatges i porxos ja que són, també, llocs habituals on les reines poden fer els nius. La detecció de nius primaris és important perquè en cas que evolucionin passaran a convertir-se en nius secundaris i "si aquest niu secundari no es detecta i completa elo cicle biològic en sortiran femelles fecunades que a l'any següent crearan nous nius", explica Antoni Armengol.

De fet, la presència de la vespa velutina comença a preocupar  seriosament a la comarca i, en aquest sentit s'ha creat una comissió integrada pel Consell Comarcal de la Selva, agents rurals de la selva, tècnics d'ajuntaments, biòlegs de la UdG, ADF, i voluntaris. També el celoní Toni Armengol. Des d'aquesta comissió s'ha decidit començar campanyes de sensibilització, control, i protecció d'apiaris.


És molt important, per qüestions de seguretat, que no s'actuï de manera individual per retirar-los. Cal trucar al telèfon 112.
 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Sílvia Tomàs en el videoclip Perseguidas
Sílvia Tomàs en el videoclip Perseguidas | captura videoclip Perseguidas
01/01/1970
Es tracta d'un treball col·lectiu a favor de la llibertat d'expressió i contra la repressió que es farà públic aquest dilluns 21 de maig
Inauguració popular del Passatge de l'1 d'Octubre
Inauguració popular del Passatge de l'1 d'Octubre | NBM
01/01/1970
L'acte s'ha emmarcat en la tercera "sedició" del Festcarrer que també ha compat, entre altres acticitats, la participació d'Albano Dante-Fachín, Eulàlia Reguant i Josep Manuel Bueno en una taula rodona al voltant l'1 d'octubre
Canvi dels fanals de l'Avinguda Mossèn Pere Ribot de Breda
Canvi dels fanals de l'Avinguda Mossèn Pere Ribot de Breda | AJB
01/01/1970
A mitjà termini està contemplada la instal·lació de panots per a millorar encara més les condicions de la vorera.