Sant Pere de Vilamajor demana col·laboració per eliminar nius primaris de vespa asiàtica

De cada nius primari se'n poden crear vint més

Niu de vespa velutina a Can Coll, al Montnegre
Niu de vespa velutina a Can Coll, al Montnegre | Antoni Armengol /Anura Montseny
Redacció
07 de febrer del 2018
Actualitzat a les 15:14h

La presència de la vespa velutina -coneguda popularment per vespa asiàtica- al Baix Montseny ja és un fet des de fa com a mínim dos anys quan es van descobrir els dos primers nius a Sant Celoni i a Gualba. Des de llavors la seva expansió és imparable i ja s'han despenjat un bon nombre de nius, tal com hem anat informat abastament.
 
En aquest sentit, Antoni Armengol, propietari de l'empresa Anura Montseny explica que les localitzacions dels nius a la zona del Baix Montseny, han estat molt diverses i algunes sorprenents. En la majoria de casos s'han detectat en arbres com platanus, i pollancres a molta alçada, però també en verns, alzines, roures, i pins. Altres localitzacions han estat en arbustos a 50 cms del terra i dins el pati d'una casa al costat de l'Hospital de Sant Celoni, o al terra, sota una caixa de cartró dins també del pati d'una casa. En quant a nius primaris sè n'han detectat diversos en ràfecs de cases, i fins i tot dins una caixa d'abelles. 

I amb la finalitat de detectar nius primaris de vespa velutina l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor ha fet una crida a la ciutadania perquè revisin les cornises de les teulades, garatges i porxos ja que són, també, llocs habituals on les reines poden fer els nius. La detecció de nius primaris és important perquè en cas que evolucionin passaran a convertir-se en nius secundaris i "si aquest niu secundari no es detecta i completa elo cicle biològic en sortiran femelles fecunades que a l'any següent crearan nous nius", explica Antoni Armengol.

De fet, la presència de la vespa velutina comença a preocupar  seriosament a la comarca i, en aquest sentit s'ha creat una comissió integrada pel Consell Comarcal de la Selva, agents rurals de la selva, tècnics d'ajuntaments, biòlegs de la UdG, ADF, i voluntaris. També el celoní Toni Armengol. Des d'aquesta comissió s'ha decidit començar campanyes de sensibilització, control, i protecció d'apiaris.


És molt important, per qüestions de seguretat, que no s'actuï de manera individual per retirar-los. Cal trucar al telèfon 112.