Pla director del verd urbà de Sant Celoni

Sant Celoni disposa de 24,3 ha d'espais verds urbans utilitzables per la ciutadania, amb un total de 3.811 arbres, dels quals 1.444 són d'arbrat viari

Lliurat a l'Ajuntament de Sant Celoni el Pla director verd urbà de la Diputació de Batcelona
Lliurat a l'Ajuntament de Sant Celoni el Pla director verd urbà de la Diputació de Batcelona | Diputació de Barcelona
Redacció
27 de gener del 2018
La Diputació de Barcelona ha elaborat el Pla director del verd urbà de Sant Celoni, una eina de planificació i gestió per a la millora de l'arbrat i els espais verds que l'ajuntament manté al municipi i descriu les línies d'actuació per assegurar una millora quantitativa i qualitativa del verd urbà així com una major eficiència en la seva gestió. El treball ha estat lliurat el 26 de gener pel diputat d'Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, a l'alcalde, Francesc Deulofeu.
 
El Pla director permet  conèixer l'estat i les possibilitats del verd segons el model que adopti el municipi, alhora que n'estructura la seva gestió perquè aquesta sigui més eficient. El treball inclou un inventari i diagnosi dels espais verds i de l'arbrat, així com propostes de planificació i gestió pel seu manteniment i millora.

D'acord amb aquest estudi, Sant Celoni disposa de 24,3 ha d'espais verds urbans utilitzables per la ciutadania, amb un total de 3.811 arbres, dels quals 1.444 són d'arbrat viari. La major part dels espais verds utilitzables, un 50%, són parcs i la resta es reparteix entre elements de vialitat, jardins, places i altres espais lliures. Tot i no ser sempre utilitzables, cal destacar l'àmplia presència d'espais verds associats a equipaments, a la xarxa hidrogràfica i a l'entorn natural que envolta el nucli.

Comparant aquestes dades amb estàndards i referents disponibles, l'estudi observa un potencial de millora del municipi de Sant Celoni respecte a la quantitat d'arbrat viari així com en la distribució dels espais verds.

Per això el Pla director ha fet propostes organitzades en tres línies estratègiques com són, per una banda la millora de l'organització del servei de gestió del verd urbà, amb reassignació de tasques. Una segona línia és la millora de l'arbrat viari, incrementant la seva presència i diversitat i establint un nou model que busqui la millor relació entre l’espai disponible, les necessitats de manteniment, l’espècie i els beneficis que aporta.

Finalment, la tercera línia és la millora general del verd urbà, definint nous criteris de gestió, incrementant la presència en el nucli urbà amb nous espais de centralitat i redissenyant els espais actuals segons el nou model de verd urbà plantejat.

El document també incorpora propostes detallades de gestió i millora per a cadascun dels espais verds i alineacions d'arbrat, així com un estudi econòmic de futur incloent una proposta de reassignació de les tasques.
 
Arxivat a