L'Agència de Residus subvenciona projectes als ajuntaments de Palau, Sant Esteve i Riells i Viabrea

Entre els tres municipis rebran més de 25.000 euros per millores de recollida selectiva, foment de l'autocompostatge i diagnosi de la recollida selectiva

Bosses compostables a Santa Maria de Palautordera
Bosses compostables a Santa Maria de Palautordera | AJSMP
Redacció
26 de gener del 2018
Actualitzat a les 17:17h
L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha resolt atorgar 2.013.010 euros en ajuts a ens locals i grans productors per a projectes de recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus des d'una perspectiva d'economia circular. En total, 115 ens locals i tres grans productors han estat els destinataris de les subvencions. Entre els afavorits hi ha tres municipis del Baix Montseny: Santa Maria de Palautordera, Sant Esteve de Palautordera i Riells i Viabrea que rebran una suma global de 25.481 euros.

En aquest sentit, Santa Maria de Palautordera rebrà un total d'11.482 euros, dels quals 9.882 euros són per la millora a la recollida selectiva de la Fracció Orgànica de Residus Municipals (FORM) i 1.600 euros per l'autocompostatge com a via de gestió complementària de la FORM. Pel que fa a Sant Esteve de Palautordera la quantitat subvencionada és de 8.320 euros per al foment de la gestió de la Fracció Vegetal (FV) i la quantitat subvencionada a Riells i Viabrea serà de 4.000 euros per la diagnosi de la recollida selectiva i plans d'actuació.
 
El retorn del cànons
 
El pressupost d’aquests ajuts prové majoritàriament del retorn dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals. És a dir, del gravamen que paguen els municipis per la quantitat de fracció resta –la no separada selectivament– que envien als abocadors o a incinerar. L'any 2017, el cànon ha estat de 30 euros per tona destinada als dipòsits controlats i de 14,5 euros per tona de residus destinats a la valorització energètica.
 
La importància de la separació
 
L'orgànica, amb el 36% en pes, és la fracció més important dels residus municipals. La que es recull selectivament representa actualment el 30% del total dels residus orgànics que produïm i un 10% del total dels residus municipals generats. Les darreres dades disponibles, corresponents a l'any 2016, indiquen que la recollida selectiva bruta de la matèria orgànica va ser de 371.697 tones – un 0,24% inferior al 2015–, i que està força estancada des de 2012. L'objectiu és que a l'any 2020 el 60% en pes dels residus orgànics es pugui valoritzar.
 
L’orgànica està constituïda fonamentalment per restes de menjar i residus vegetals de  petites dimensions que poden ser recollides selectivament i són susceptibles de degradar-se biològicament per transformar-se en recursos, tant materials –compost– com energètics –biogàs–. Una gestió apropiada d'aquesta fracció contribueix a la millora de múltiples reptes ambientals –aprofitament de recursos, protecció del sòl, lluita contra el canvi climàtic, generació de llocs de treball en el sector ambiental, i impuls de l'economia circular.