Baix Montseny: Un any marcat pel procés català

Les notícies més rellevants d'un any trepidant pels embats de l'Estat contra Catalunya i la democràcia

La plaça de la Vila de Sant Celoni el 3-O
La plaça de la Vila de Sant Celoni el 3-O | arxiu
29 de desembre del 2017
Actualitzat el 02 de gener del 2018 a les 16:36h
GENER 2017
 

Ple de Santa Maria de Palautordera Foto: Jordi Purtí


El mes de gener ja va ser el preludi d'un any que ha esdevingut intens tant al Baix Montseny com a la resta de Catalunya en general.  Un any que va començar amb fred i glaçades, fins i tot Vallgorguina va tenir protagonisme a la televisió catalana. La política també va seguir sent focus d'atenció com la conferència del President de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d'exteriors Raül Romeva, van fer a Brussel·les. La notícia que volem recordar, però, és que els plens dels ajuntaments de Sant Celoni i santa Maria de Palautordera van decidir demanar a l'Estat la desmilitarització del Parc Natural del Montseny.

FEBRER 2017
 

75 anys del Cor de Maria Foto: XBM


Un mes amb notícies interessants tant des del vessant cultural perquè el músic de Sant Celoni Joan Colomo va ser nominat en la categoria de millor disc de cançó d'autor als Premis Enderrock, com territorial ja que Campins i Santa Maria de Palautordera s'adhereixen al Consorci Besòs Tordera. Amb tot destaquem els 75 anys del Col·legi Cor de Maria.

MARÇ 2017
 

Xavi Manso i Louise Brown a la Franja de Gaza Foto: XM i LB


Les vacunes són motiu de debat i amb aquesta finalitat Llinars del Vallès va acollir 300 infermeres de primària per debatre sobre aquest tema i l'independentisme del Baix Montseny es va mobilitzar contra la sentència del 9-N. Són alguns dels titulars que es van publicar en el mes que tancava el primer trimestre de l'any, però la que volem destacar és que Louise Brown i Xavi Manso van fer 60 km per la pau al perímetre de la Franja de Gaza.

ABRIL 2017
 

Una de les càmeres refrigeradora de porcs senglars a l'Escorxador de Montseny Foto: Jordi Purtí


De l'abril ens ha quedat que el ple de l'Ajuntament d'Hostalric va aprovar la construcció d'un aparcament públic a Can Llensa i que l'Ajuntament d'Arbúcies aprova una guia per a la contractació pública, responsable i social. I també que es va inaugurar el primer centre de recepció de caça de senglar al poble de Montseny.

MAIG 2017
 

Finestra d'una de les cases on van entrar a robar Foto: NBM


El maig ens va deixar la denúncia pública i policial de diversos veïns del Parc Natural del Montseny per l'onada de robatoris en zones aïllades del Parc. També que electes d'ERC del Baix Montseny acorden a Breda articular un discurs comarcal propi.

JUNY 2017
 

Joan Cañellas i David Davis, dos palauencs amb el RK Vardar Foto: RK Vardar


Els palauencs Joan Cañellas i David Davis guanyen la Champions d'handbol amb el Vardar i van ser rebuts com herois Skopije, la capital de Macedònia. El juny també es va enllestir la diagnosi prèvia al Pla Local de Joventut de Sant Antoni de Vilamajor i que l'Ajuntament de Palau estalvia més de 27.000 euros en consum elèctric.

JULIOL 2017
 

D'esquerra a dreta: Jordi Xena (Santa Maria de Palautordera), Marc Uriach (Gualba), Dani Fernández (Sant Esteve de Palautordera), Joan Mora (Vallgorguina) i Joan Pons (Vilalba Sasserra) Foto: cedida


Ens trobem de ple a l'estiu i la temperatura és alta tant meteorològicament com políticament. Al Baix Montseny els alcaldes sobiranistes es conjuren per fer el referèndum, però el secretari d'organització del PSC diu en un sopar dels socialistes de Sant Celoni que «No participarem en res il·legal i unilateral», en canvi a l'entrada del poble es pinta un nou mural amb el lema «Referèndum és democràcia» i l'ANC de Vallgorguina organitza un acte per explicar les raons del «Sí». D'altra banda aquest juliol els Mossos desarticulen un grup criminal que havia robat a Hostalric.

AGOST 2017
 

Minut de silenci a Gualba Foto: AJG


Mes de vacances però l'actualitat no s'atura. El Circ Cric, instal·lat a Sant Esteve de Palautordera, tanca la seva vuitena edició amb 26.000 assistents al Montseny. A Riells i Viabrea retiren dos nius de vespa asiàtica i la UNAN-Managua reconeix el celoní Martí Boada amb el títol de «Visitant Distingit». Però una notícia destaca sobre qualsevol altra: l'atemptat terrorista a Barcelona i al Baix Montseny es fan minuts de silenci per condemnar-lo.

SETEMBRE 2017
 

D'esquerra a dreta: Francesc Deulofeu, alcalde de Sant Celoni; Jordi Xena, alcalde de Santa Maria de Palautordera; Esteve Rosell, alcalde accidental de Sant Esteve de Palautordera Foto: diversos

 

Joan Pons, alcalde de Vilalba Sasserra; Joan Mora, alcalde de Vallgorguina; i Marc Uriach, alcalde de GualbaGualba Foto: diversos


Alguns pobles del Baix Montseny encara estan de Festa Major com és el cas de Sant Celoni, Llinars del Vallès i Breda, però l'ambient polític es centra en la manifestació de l'11 de Setembre a Barcelona "la darrera de l'autonomisme", diuen alguns. Elsa dies previs són intensos. Al voltant de 200 persones assisteixen a un acte unitari a favor del referèndum a Palau, JNC i PDECat de Sant Celoni reparteixen 800 estelades, La Clau, l'Assemblea de Joves de Sant Celoni i la CUP organitzen tres actes «En clau de Referèndum», Mestres del Baix Montseny donen el seu suport a la celebració del referèndum per la independència i poc abans de la Diada els alcaldes sobiranistes del Baix Montseny signen el decret de suport al Referèndum.

OCTUBRE 2017
 

Votació del Referèndum de l'1-O a Campins Foto: Jordi Zaragoza

 

Sens dubte és el mes de l'any. L'1 d'Octubre serà recordat per moltes generacions. és el dia del Referèndum que l'Estat espanyol vol evitar com sigui. Els ciutadans que volen votar, els del Baix Montseny també, des del dia abans defensen els col·legis electorals primer i després les urnes i les paperetes. Amb l'obertura dels col·legis electorals a les nou del matí la gent comença a votar i ja arriben les primeres notícies i imatges de les càrregues policials, amenaces, cops de porra, cosses, violència extrema per part de la policia espanyola i la guàrdia civil contra les urnes i la democràcia. Això no atura les votacions. Gairebé 2,3 milions de persones van votar, malgrat tot i majoritàriament van votar sí a que Catalunya sigui un estat independent en forma de República. Vilalba Sasserra va ser el municipi més perjudicat del Baix Montseny per l'actuació policial. Dies més tard van declarar el Rei Felip VI persona non grata. Les càrregues de l'1-O deixen a tot Catalunya 1.066 ferits: 23 d'ells més grans de 79 anys i dos menors d'11.

Vilalba Sasserra va patir la violència policial en primera persona Foto: arxiu


I l'1 d'octubre va portar moltes conseqüències que encara ara s'estant patint. Primer concentracions de condemna de la violència i també una impressionant aturada de País el dia 3 d'octubre. La plaça de la Vila, que va acollir tot el Baix Montseny mai havia estat tant plena per reivindicar una qüestió política i per condemnar la violència policial. Les veus del Baix Montseny van ser un clam "fora les forces d'ocupació".

 


Les reaccions també van venir per part del món de l'ensenyament ja que deu directors d'escoles del Baix Montseny van demanar a l'Europa "sorda" que censuri la repressió de l'1-O, alguns ajuntaments del Baix Montseny com els Sant Esteve de Palautordera i Sant Antoni de Vilamajor van obrir el 12 d'octubre.

Però també va reaccionar la justícia espanyola empresonant els líders socials Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Això provoca sonores cassolades al Baix Montseny i retorna el procés al carrer i accelera la declaració d'independència.

El PP ja té cuinat l'article 155 amb el suport inestimable d'altres dos partits Ciutadans i PSOE (PSC). És el seu no diàleg i la impotència de saber resoldre políticament un problema. El 27 d'octubre el Parlament declara la independència. A Partir d'aquí polítics empresonats i exiliats. Les concentracions al Baix Montseny encara es fan notar. Puigdemont denuncia des de Brussel·les un pla violent de l'Estat i desafia Rajoy a un plebiscit.
 

Representants d'Òmnium Baix Montseny a la proclamació de la República Foto: NBM

 

Festa a Vallgorguina per celebrar la proclamació de la República Foto: NBM

 

L'alcaldessa de Sant Antoni de Vilamajor amb els alcaldes de Gualba, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera i Vallgorguina Foto: NBM


NOVEMBRE 2017


El 4 i 5 de novembre se celebra el Vilamagore Medieval 2017 a Sant Pere de Vilamajor. Una celonina, Azra Suljic, és la protagonista del vídeo d'Òmnium Cultural «I'm catalan»: l'emocionant vídeo des de Pau Casals als nostres dies. 200 alcaldes, uns quants del  Baix Montseny,  viatgen amb avió a Brussel·les per denunciar la repressió de l'Estat, però n'hi ha quatre: els de Vallgorguina, Sant Esteve de Palautordera, Gualba i Campins que ho fan amb cotxe particular perquè no tenen lloc a l'avió. Gairebé trenta hores -anar i tornar- per ser presents a un acte institucional reivindicatiu. Els partits ja preparen les eleccions del 21-D imposades pel govern del PP amb el propòsit de tombar i acabar amb l'independentisme. Els sortirà bé?
 

Els alcaldes de Campins, Gualba, Vallgorguina i Sant Esteve de Palautordera fent camí cap a Brussel·les Foto: NBM


DESEMBRE 2017
 

El Gegantó Mau de Sant Celoni a Brussel·les a Brussel·les sobresurt acompanyat de veïns del Baix Montseny Foto: NBM


Una munió de baixmontsenyencs van viatjar també a Brussel·les per participar el 7 de desembre a una històrica manifestació a Brussel·les. Més de 45.000 persones i ni un sol incident. És el preludi que l'independentisme no és mort com esperen els partits unionistes o constitucionalistes que tant és. I el 21-D la resposta. Al Baix Montseny la victòria dels partits independentistes és aclaparadora malgrat els atacs feixistes contra la propaganda electoral independentista. Al Vallès Oriental ha guanyat Ciutadans -vot útil de la suma de PP, C's i PSC- i a Catalunya també han aconseguit una victòria més o menys esperada pels mateixos motius però amarga. Els taronges no faran Govern perquè la majoria d'escons al Parlament són independentistes mal els pesi. Mentrestant, els que no formaran Govern, passen el temps entretenint-se amb la creació de Tabàrnia.
 

Atacs feixistes contra la propaganda dels partits independentistes Foto: Jordi Purtí

 

Les urnes han dictaminat la victòria en escons dels partits independentistes i la fi de la cantarella de la Majoria silenciosa Foto: NBM